<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 19, 2021

Frankrijk ruziet met VS en Australië na mislopen miljardendeal

Frankrijk heeft vrijdag zijn ambassadeurs uit de VS en Australië teruggeroepen uit protest tegen een nieuwe Indo-Pacifische veiligheidsalliantie die Parijs uitsluit.

In een verklaring zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian dat hij het “uitzonderlijke besluit” nam op verzoek van president Emmanuel Macron.

De vorming van AUKUS betekent dat Australië zijn Future Submarine Program met Frankrijk zal verwerpen en acht nucleaire onderzeeërs zal samenstellen met zijn nieuwe bondgenoten, de VS en het VK. De Fransen lopen daardoor 40 miljard dollar mis.

De Franse verklaring benadrukte dat de annulering van de deal, die in 2016 werd ondertekend, en de aankondiging van een nieuw partnerschap “onaanvaardbaar gedrag vormen tussen bondgenoten en partners, waarvan de gevolgen rechtstreeks van invloed zijn op de visie die we hebben op onze allianties, op onze partnerschappen en op het belang van de Indo-Pacific voor Europa”.

Eerder zei Frankrijk dat de “betreurenswaardige beslissing in strijd is met de letter en de geest van de samenwerking tussen Frankrijk en Australië”.

De Amerikaanse president Joe Biden werd woensdagavond vergezeld door de Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison tijdens de onthulling van de alliantie.

De drie leiders benadrukten het belang ervan en zeiden dat het pact op de lange termijn zal helpen zorgen voor vrede en stabiliteit in de Indo-Pacific.

Hoewel geen van hen China noemde in hun opmerkingen, werd de noodzaak om de regio te versterken tegen de agressieve houding van Peking tijdens de persconferentie onderstreept. China reageerde woedend op het nieuwe westerse defensiepact.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-09-2021

Sep 19, 2021
Loading posts...