<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 16, 2018

Frankrijk wil banden Turkije-Rusland verstoren, Turkije reageert hard

De Franse president Macron heeft benadrukt dat met de vergeldingsaanval van de VS, VK en Frankrijk in Douma zijn land het voor elkaar heeft gekregen dat er onenigheid is ontstaan tussen Turken en Russen.

Dat zei Macron in een interview op de Franse televisie.

Hij refereerde naar de uitspraken van Turkije, die de gifgasaanval van het Assad-regime in Douma sterk heeft veroordeeld. “De Turken en Russen zijn na onze missie gescheiden geraakt.”

De Franse president zei dat Turkije de westerse missie zou steunen, terwijl Turkije heeft benadrukt dat de Syrische president Assad niet zomaar mocht wegkomen na zijn zoveelste chemische aanval op burgers.

Reactie

De Turkse reactie op de Franse beoogde ordeverstoring liet niet lang op zich wachten en was hard. “Deze uitspraken zijn een president onwaardig en dus fout. De sterke betrekkingen met Rusland zijn niet afhankelijk van uitingen van de Franse president”, haalde de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavuşoğlu maandag uit.

“De samenwerking met Rusland en Iran in Syrië is enkel voor het zorgen voor een wapenstilstand, tegengaan van aanvallen en zorgen voor een politieke oplossing in dat land.”

Cavuşoğlu liet ook weten dat Turkije na elke chemische aanval van het Syrische regime meewerkte bewijsstukken naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te sturen.

Erdoğan

Turkije noemde bovendien de westerse ingreep slechts ‘een oogkleuring’. “Waar waren jullie toen Syriërs met andere conventionele wapens en ook eerder met chemische wapens werden vermoord? Waar waren jullie toen de Rohingya werden verdreven? Horen we jullie iets zeggen over de daden van Israël in Palestina, dat tieners doodschiet?”, haalde president Erdoğan maandag uit tijdens een moslimtop in Istanbul.

“Turkije is zeer goed op de hoogte van wat er zich afspeelt in Syrië. Turkije weet dat er projectterreurgroepen zijn gecreëerd (PYD/YPG en IS) om zo Syrië binnen te vallen voor grondstoffen. We weten ook heel goed welke landen als bloeddorstige haaien ongeacht afstand er als de kippen bij zijn als het om olie, goud, diamant of andere marktaandelen gaat”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 16-04-2018

Apr 16, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...