<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2018

Frankrijk zet stap terug na Turkse klap: ‘Misverstand’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian beweerde dinsdag dat zijn aantijgingen richting Turkije in de zaak Jamal Khashoggi “verkeerd zijn begrepen”. Hij betichte Turkije ervan geen bewijsmateriaal te hebben gedeeld en dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan “een spel aan het spelen is”.

Die uitspraken zorgde voor woedende reacties uit Turkije, dat zwaar uit heeft gehaald naar de Franse minister. Volgens de Franse krant Le Monde zou Le Drian hebben gezegd “zelf nog niet alle bewijsmateriaal hebben ingezien en wellicht meer informatie aanwezig is”.

Reacties

“Zonder de vastberadenheid van Turkije om de moord op Khashoggi op te lossen, zou de zaak al zijn verdoezeld”, vertelde woordvoerder Fahrettin Altun van het Turkse presidentiële paleis en wees op de grote inspanningen die Turkije levert om de Saudische moord op de prominente journalist Jamal Khashoggi op te lossen.

“Het delen van bewijsmateriaal over de moord op Khashoggi met veel bevriende naties toont duidelijk de intenties van Turkije om de waarheid aan het licht te brengen. Als er een gebrek is aan communicatie tussen Franse staatsinstellingen, zullen zij degene zijn die dit communicatieprobleem moeten oplossen, niet Turkije”, haalde Altun uit.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, reageerde maandag dat de Franse minister zijn boekje te buiten is gegaan. “Hij moet eens leren hoe gesproken dient te worden met een president. Ten tweede, hij moet zich niet vergissen door Recep Tayyip Erdoğan te vergelijken met zijn eigen [liegende] leiders. Zijn uitspraak past niet bij een buitenlandminister. Had op z’n minst gezegd dat je het niet wist over die opnames. Erdoğan betichten van het spelen van een spel is brutaal te noemen”, sprak Çavuşoğlu.

“Ik zou totaal niet verbaasd zijn, markeer mijn woorden, als Frankrijk de moord, die Saudi-Arabië zelf bevestigt, ontkent. Iedereen moet goed op z’n hoede zijn en volgen wat voor [vuile] overeenkomsten er nu [met veel geld] worden gesloten [om de zaak onder het tapijt te vegen]. Binnenkort kunnen soortgelijke politici en landen de moord ontkennen”, aldus de Turkse minister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – PARIJS | Gepubliceerd: 13-11-2018

Nov 13, 2018
Loading posts...