<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2018

Frans tijdschrift valt Turkse moslimorganisatie aan

De Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) in Frankrijk is slachtoffer geworden van een media-aanval van het Franse tijdschrift Le Point. Dat staat in een schriftelijke verklaring van DITIB.

Volgens Le Point zou DITIB “een profitorganisatie zijn, grote geldbedragen sluizen naar bankrekeningen van het Turkse presidium van Religieuze Zaken (Diyanet) en een medewerker een dure privéauto hebben gekocht met DITIB-geld, afkomstig van het uitvaartfonds en bedevaartorganisaties”. Het Franse weekblad somde die aantijgingen onder het kopje “duister dossier” van DITIB.

DITIB verklaarde dat het om laster, gevaarlijke desinformatie en een media-aanval gaat. “Tot ons groot verdriet zien we hoe dit artikel volledig van de context is afgeweken waarbij DITIB is aangevallen op basis van foute en onvolledige argumenten. Le Point heeft ook geen contact opgenomen met DITIB, noch is om onze reactie gevraagd”, benadrukte de Turkse moslimorganisatie.

DITIB is al 32 jaar actief in Frankrijk en werkt samen met 270 verenigingen. “DITIB is een gewaardeerde organisatie die volledig in het kader van de Franse wet opereert. DITIB is ook de juridische gesprekspartner van sociaaleconomische actoren, officiële vertegenwoordigers en de overheid”, is nogmaals uitgelegd.

“We streven niet naar winst”

Zoals vermeld in het reglement vormt DITIB onderdeel van het pluralistische, vrije en democratische systeem en garandeert het een harmonieuze samenleving van mensen van verschillende religies en culturen, is onderstreept. “DITIB werkt in voordeel van de gemeenschap en is een non-profitorganisatie.”

“DITIB heeft als doel betere dienstverlening aan haar leden en werkt voor bedevaartorganisaties samen met experts en teams van de Turkse Diyanet. Alle fiscale verplichtingen worden in het juridische kader strikt nageleefd.”

Alle betalingen en personeelskosten worden gedekt door donaties, verklaarde DITIB. “Al deze uitgaven worden onder toezicht van ervaren accountants, advocaten en de Raad van Commissarissen uitgevoerd. Onze donateurs en tienduizenden leden krijgen uitgebreide rapportages.”

Valse aantijgingen en zwartmaking

De aankoop van de luxe auto berust niet op de waarheid en is puur voor zwartmaking van de desbetreffende DITIB-ambtenaar en de Islamitische unie, maakte de organisatie duidelijk. “Bovendien heeft Le Point geen kopieën van de vermeende bankafschriften gepubliceerd. Als dat was gedaan, konden lezers zien dat dit niets te maken had met DITIB of religieuze zaken.”

Daarnaast faalde Le Point om te informeren over het resultaat van een rechtszaak, waarover Le Point wel schreef, die DITIB had met een oud-medewerker waarbij DITIB een boetebedrag van 60.000 euro moest betalen van het Franse hof. “Dat werd uiteindelijk door een rechtbank verworpen. DITIB kreeg gelijk. Dat schreef Le Point niet.”

Gevaarlijke desinformatie

DITIB heeft, zoals in alle democratische landen, het meest natuurlijke recht om een administratief onderzoek te starten tegen een medewerker die banden heeft met een terreurgroep (FETO). “Le point ‘vergat’ dat DITIB zich niet met politieke activiteiten bezighoudt en is met dit artikel bezig met betreurenswaardige en gevaarlijke desinformatie”, haalde DITIB uit.

DITIB concludeerde ook dat vele Franse verenigingen samenwerkingen met de Turkse moslimorganisatie willen aangaan en DITIB enkel sociale-, religieuze- en onderwijsactiviteiten organiseert. “We vragen middels dit antwoord Le Point voortaan ook ons te benaderen bij een volgend bericht over DITIB.”

Le Point

Het Franse weekblad gaat niet de eerste keer over de schreef. Het blad wordt door de Internationale Gelijkheids- en Vredesraad COJEP niet als een tijdschrift gezien, maar als een manipulatief medium. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PARIJS | Gepubliceerd: 08-08-2018

Aug 08, 2018
Loading posts...