<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 10, 2021

Franse media: Turkije is dronemacht geworden

Opnieuw heeft een Frans medium uitgebreid bericht over de inmiddels wereldbekende Turkse drones. Turkije is in slechts vijftien jaar een van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van bewapende onbemande luchtvaartuigen geworden, schreef de Franse krant Le Monde vrijdag.

De krant onderzocht Turkse strijddrones (SIHA) onder een aparte titel, “Een technologie ten dienste van het Turkse buitenlands beleid”, in een rapport over gewapende onbemande luchtvaartuigen.

Twee kamikazedrones, genaamd Kargu-2, geproduceerd door de Turkse defensie-aannemer STM, speelden een belangrijke rol in het conflict tussen de legitieme Libische regering en coupgeneraal Khalifa Haftar in het voorjaar van 2020.

De opkomst van Turkse drones in de Turkse defensie-industrie en het wijdverbreide gebruik ervan op het slagveld werd ook benadrukt als een “onbetwistbaar fenomeen”.

“In slechts vijftien jaar heeft het land zijn plaats ingenomen tussen ‘s werelds belangrijkste fabrikanten met de wens om te concurreren met de Amerikaanse, Israëlische en Chinese modellen”, aldus Le Monde.

Het onderstreepte ook dat Turkse drones zoals Kargu, Bayraktar, Anka, Karayel en Alpagu niet alleen “effectief maar ook betaalbaar” zijn.

Turkse drones worden sinds 2016 gebruikt bij grensoverschrijdende operaties, is benadrukt. “Turkse drones, die steeds effectiever worden, hebben de machtsverhoudingen veranderd, niet alleen in Libië, maar ook in Nagorno-Karabach.”

Azerbeidzjan, Qatar, Oekraïne, Tunesië en NAVO-bondgenoot Polen hebben Turkse bewapende drones gekocht. Letland, Hongarije, Albanië en andere landen hebben interesse getoond in SIHA’s, aldus de Franse krant.

TIHA

Terwijl buitenlandse media zich bezighouden met de SIHA, heeft de veel grotere broer TIHA (Akıncı) dit weekend een vluchtrecord van meer dan 13 uur gebroken met aan boord een lading van 1,3 ton.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-07-2021

Jul 10, 2021
Loading posts...