<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jul 16, 2023

Franse politie moet einde maken aan systematisch racisme, eist Amnesty

Amnesty International roept de Franse politie op om een einde te maken aan systemisch racisme. Die oproep komt na de moord op een 17-jarige jongen vorige maand.

“De dood van Nahel is een illegale moord”, verklaarde de mensenrechtenorganisatie en drong er bij Frankrijk op aan het gebruik van wapenregels te herzien en “een einde te maken aan het systematische racisme bij wetshandhavingsacties”.

Een politieagent schoot Nahel M., een tiener van Algerijnse afkomst, tijdens een verkeerscontrole dood nadat hij op 27 juni naar verluidt de bevelen had genegeerd om te stoppen in de Parijse voorstad Nanterre. Op videobeelden is te zien dat de jongen wel was gestopt.

Nahel is in ieder geval de vijftiende persoon die is omgekomen tijdens verkeerscontroles in Frankrijk in 2022, benadrukte Amnesty, erbij vermeldend dat de interne veiligheidscode in 2017 is gewijzigd om het gebruik van wapens te vergroten.

In deze context betreurde Amnesty dat de wetshandhavers te veel vrijheid hebben om de wet te interpreteren, wat dit keer resulteerde in de dood van Nahel.

“De dood van Nahel is ook het gevolg van politiediscriminatie en racisme”, is benadrukt. Functionarissen zoals de Parijse politiechef Laurent Nunez en president Emmanuel Macron ontkennen echter deze kwesties. “We steunen de bijeenkomsten die gerechtigheid zoeken voor Nahel en andere slachtoffers van politiegeweld.”

“Hoeveel Nahels zijn niet gefilmd? Hoeveel politieagenten zijn niet berecht? Hoeveel families van slachtoffers wachten op gerechtigheid?”, aldus Amnesty.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-07-2023

Jul 16, 2023
Loading posts...