<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2023

Franse president volledig achter verbod op moslimjurken op scholen

De Franse president Emmanuel Macron belooft dat zijn regering compromisloos zal zijn wat betreft het verbod op de abaya, een bedekkende jurk, op openbare scholen.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn bezoek aan een middelbare school in de stad Orange, Zuid-Frankrijk.

“Scholen in ons land zijn seculier, gratis en verplicht, maar vooral seculier. Religieuze tekens, wat ze ook zijn, hebben daar geen plaats”, benadrukte Macron volgens omroep BFMTV.

De president steunt daarmee het standpunt van minister van Onderwijs Gabriel Attal. “We zullen compromisloos zijn over dit onderwerp en daden ondernemen die verder gaan dan woorden.”

Macron liet weten dat specifiek personeel de directeuren van gevoelige scholen zal gaan ondersteunen en een dialoog met de leerlingen en hun families zal opzetten. “We zullen niets laten passeren”, stelde hij.

De Franse onderwijsminister kondigde recent aan dat leerlingen die de traditionele jurk dragen, vanaf maandag, wanneer het schooljaar begint, geen lessen meer kunnen volgen. De abaya is volgens hem in strijd met “laïcité”, de scheiding van kerk en staat.

“Zij (de leerlingen) zullen welkom worden geheten op school en er zal een discussie plaatsvinden om hen de essentie van de regel uit te leggen, waarom deze beslissing is genomen en waarom ze op school geen abaya kunnen dragen”, zei Attal.

De abaya wordt gedragen door sommige moslimvrouwen en is een kledingstuk dat vanaf de schouders het lichaam bedekt. Volgens Attal heeft de abaya “een destabiliserende werking”.

‘Moslims pesten’

De Franse regering ontvangt steeds meer kritiek uit meerdere kringen omdat het de afgelopen jaren middels verklaringen en beleid steeds meer beperkingen oplegt aan de eigen moslimgemeenschap. Ook vinden regelmatig invallen in moskeeën en liefdadigheidsinstellingen plaats.

Daarnaast is een wet tegen separatisme van kracht die verreikende beperkingen oplegt aan de moslims in Frankrijk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-09-2023

Sep 03, 2023
Loading posts...