<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Oct 23, 2022

Franse schoolkantines: varkensvlees of honger lijden

In Frankrijk vormen schoolkantines van diverse scholen een bron van hoofdpijn voor veel ouders van moslimleerlingen. Onder verwijzing naar “hun versie van secularisme” hebben sommige burgemeesters besloten geen alternatieve menu’s aan te bieden in schoolkantines.

Dit is het geval in Tassin-la-Demi-Lune, een gemeente aan de rand van Lyon, die sinds 2016 de verplichting oplegt om slechts één menu voor schoolmaaltijden aan te bieden. En wanneer de enige aangeboden maaltijd varkensvlees is, hebben studenten die alleen halal of koosjer eten, moeite om genoeg te eten te krijgen.

Om dit probleem te omzeilen, hebben sommige burgemeesters een uitsluitend vegetarisch menu voorgesteld, daarbij verwijzend naar milieuoverwegingen

Desbetreffende burgemeesters hebben ouders de keuze gegeven met drie mogelijke menu’s: vlees, vis of vegetarisch. Het stadhuis van Grenoble vroeg ouders om het menu te kiezen dat ze wilden. Zo’n 94 procent koos voor vis- of rundvlees-/kipmenu’s.

Kinderen op die scholen konden hun maaltijden kiezen, in tegenstelling tot de situatie die werd gecreëerd door andere burgemeesters die denken dat secularisme betekent dat moslims en joodse kinderen ofwel varkensvlees moeten eten of honger moeten lijden.

Kritiek van moslimouders

Geconfronteerde ouders van kinderen op scholen waar varkensvlees vaak de enige keuze is, zijn een online petitie gestart om alternatieve menu’s mogelijk te maken. Ze laten weten dat de burgemeesters een gebrek aan empathie hebben. Ook krijgt het onderwerp weinig media-aandacht.

De ouders benadrukken dat de Raad van State afgelopen december duidelijk heeft geoordeeld dat voorstellen voor alternatieve menu’s in feite geen afbreuk doen aan secularisme of religieuze neutraliteit. Bovendien voeren ze aan dat “een enkel menu in strijd is met het historisch besef in een tijd waarin voedselverspilling wordt bekritiseerd”.

“Het unieke menu, verdedigd door de gemeenteraad in Tassin-la-Demi-Lune, belemmert de toegang tot catering voor 20 procent van de studenten, of het nu om religieuze redenen, gezondheid of overtuiging (vegetarisme) is”, aldus de petitie van de ouders. “De rol van een burgemeester is om de bevolking te dienen, de hele bevolking, in naam van het algemeen welzijn.”

Verschillende bekende figuren, waaronder journalist en feministische activist Rochaya Diallo, hebben de petitie gesteund en anderen aangemoedigd om het te ondertekenen.

Kledingvoorschriften op school

Onder de hardliners wil Eric Ciotti, de burgemeester van Nice, de op vier na grootste stad van Frankrijk, en een presidentskandidaat vorig jaar, een wet uit 2004 op religieuze symbolen op scholen wijzigen om bepaalde soorten kleding te verbieden, zoals abaya’s – een lange, losvallend kledingstuk dat door moslimvrouwen over hun kleding wordt gedragen.

Verwijzend naar jonge moslimmeisjes die lange rokken dragen, noemde hij het toestaan ​​van dergelijke kleding “een misbruik van secularisme”.

Sommige gekozen vertegenwoordigers in Frankrijk willen een “kledingpolitie” hebben die het recht heeft om te beslissen of kleding een religieuze jurk is.

Wekenlang hebben verschillende Franse media beweerd dat de abaya’s “het secularisme schenden” en dat jonge meisjes ze daarom niet zouden moeten dragen.

Er zijn ook geluiden in die media dat meisjes geen korte rokjes mogen dragen. Kortom, in tegenstelling tot Iran, dat het dragen van de sluier oplegt, proberen sommigen in Frankrijk “republikeinse” kleding op te leggen, is de kritiek.

Islamofobie in Frankrijk

In Frankrijk worden moslims onderworpen aan toenemende aanvallen en systematische uitsluiting te midden van een toenemend debat over de zichtbaarheid van de gemeenschap.

Er is een vraag over de definitie en concrete toepassing van het principe van secularisme. Terwijl sommigen verder willen gaan door elke “moslimgerelateerde” zichtbaarheid te verbieden, willen anderen “leven en laten leven”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-10-2022

Oct 23, 2022
Loading posts...