<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 13, 2015

Geen coalitie tussen AK-partij en CHP, mogelijk nieuwe verkiezingen in Turkije

De coalitiegesprekken tussen de regerende AK-partij en de oppositiepartij CHP hebben niet tot een overeenkomst geleid tot het vormen van een coalitie.

Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoğlu afgelopen donderdag gemeld na de coalitiegesprekken.

Volgens Davutoğlu is de kans op nieuwe verkiezingen in Turkije toegenomen. “Er bevonden zich diepgaande meningsverschillen op het gebied van onder andere buitenlands beleid en onderwijs. Ondanks dat beide partijen oprecht hebben deelgenomen aan de gesprekken zijn de deelnemers tot de conclusie gekomen dat er op dit moment geen draagvlak is voor een coalitie. De kans is groot dat we weer om de stem van het volk gaan vragen door middel van verkiezingen”, aldus de Turkse premier.

Davutoğlu benadrukte ook dat het van wezenlijk belang is dat er per direct een regering gevormd moet worden. “We zullen ervoor zorgen dat Turkije geen seconde langer zonder regering zal blijven. Onrustzaaiers en relschoppers maken gebruik van deze situatie. We zullen dit niet toestaan.”

CHP-leider Kemal Kilicdaroğlu gaf aan dat de Turkse premier bereid was om een coalitie te vormen. Het feit dat er geen coalitie is gevormd is volgens Kilicdaroğlu “een gemiste kans voor Turkije”.

Een aantal mediagroepen gaven aan dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het niet toe zou laten om een coalitie te vormen tussen partijen.

Davutoğlu reageerde ook op deze stelling. “Iedereen die mij kent weet dat ik nooit iets zal zeggen dat onwaar is. Er is geen meningsverschil tussen Erdoğan en ik. De stelling dat de president zo zou denken en handelen is volkomen onjuist.”

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

Aug 13, 2015
Loading posts...