<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 27, 2017

Geen EU-steun voor Duitsland dat Turkije in het nauw wil drijven; het hele verhaal

Europese landen zijn het niet eens met de maatregelen die Duitsland tegen Turkije wil nemen nu de betrekkingen tussen beide landen een dieptepunt hebben bereikt. Duitsland dreigt met economische sancties tegen Turkije en geeft aan ‘de banden te zullen herzien’.

“Maar niet alle Europese landen denken zoals wij dat doen”, zei de Duitse minister Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken) zondag in Berlijn, die steun voor maatregelen zocht bij landen binnen de EU. “Sommige Europese landen zeggen: laat ons de samenwerking met Turkije doorgaan zoals we dat eerder ook deden. Maar wij [Duitsland] denken daar niet zo over.”

De Duitse minister ziet wel graag dat de toetredingsgesprekken van Turkije tot de Europese Unie doorgaan. “Als de EU de onderhandelingen beëindigt, zal president Recep Tayyip Erdoğan alleen maar sterker worden”, aldus Gabriel.

Turkije

De spanningen zijn volgens Turkije hoog opgelopen omdat de Duitse verkiezingen naderen en Duitsland door Turkije gezochte terroristen niet uitlevert en hen onderdak biedt, terwijl hun terreuractiviteiten in Duitsland ongestoord door kunnen gaan. Duitsland heeft volgens de Turkse president Erdoğan niets gedaan met 4.500 dossiers van gezochte terroristen, die zich in Duitsland bevinden en van wie Turkije een uitlevering wil.

Daarnaast is een duistere bijeenkomst van een groep ‘mensenrechtenactivisten’ op het eiland Büyükada in Istanbul in juli de druppel voor Ankara geworden, omdat daar zes personen, waaronder een Amnesty-directeur en een Duitser, zijn opgepakt op verdenking van steun aan een terroristische groep.

“En dan vragen ze een [opgepakte] Duitse spion aan hun uit te leveren, sorry Merkel, als jullie een rechtsstaat zijn, zijn wij dat ook”, reageerde Erdoğan eerder. “Wij zullen jullie spionnen blijven pakken. Ze denken dat hun spionnen vrij spel hebben in hotels [Büyükada] en mijn land kunnen verdelen in percelen. Dat Turkije is er niet meer. Of je gaat je op een eerlijke wijze als een bondgenoot gedragen, of je zal voor elk van je respectloze uiting de nodige reactie ontvangen.”

Erdoğan zei ook dat Duitsland gelijk met economische sancties dreigt als ze worden betrapt. “Die (spionage)activiteiten gelden ook als een misdaad in de VS en Duitsland. Dus als dat in Turkije gebeurt, geldt dat opeens niet als een misdaad. Ze denken daarna gelijk aan economische sancties. Denk daar niet aan, want dan zullen jullie de verliezende partij zijn.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN – ANKARA – TMC | Gepubliceerd: 27-08-2017

Aug 27, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...