<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 06, 2018

Geen steun Tweede Kamer voor debat Rohingya en mishandelde moslima (14)

De Tweede Kamer heeft dinsdag twee debatverzoeken van DENK-Kamerleden Tunahan Kuzu en Farid Azarkan afgewezen. Een overgrote meerderheid sprak geen steun uit voor een debat over de noodsituatie en etnische zuivering van Rohingya-moslims in Myanmar en de recent in Emmeloord mishandelde 14-jarige moslima, die door twee blonde jongens van haar fiets geduwd en geslagen is vanwege haar hoofddoek.

Kuzu vroeg een debat aan met de minister van Buitenlandse Zaken en een kabinetsbrief over de situatie van de Rohingya. De PVV, VVD, D66, CDA, CU en SP reageerden expliciet geen debat te willen voeren daarover, maar spraken steun uit voor een kabinetsbrief met reacties. De GroenLinks was als enige naast DENK wel voor een debat.

Azarkan gaf naast de mishandelde moslimtiener ook het voorbeeld van een joods restaurant in Amsterdam dat op 2 maart opnieuw doelwit was van vandalisme. “Ik steun dit debat van harte”, reageerde Attje Kuiken namens de PvdA.

De PVV vond beide gebeurtenissen “onvergelijkbaar groot qua gebeurtenissen”; uiteindelijk liep dat uit op geen steun. De CDA sprak ook geen steun uit: “Is nog in behandeling bij de politie. Verder zijn in dit huis regelmatig debatten over discriminatie waar dit onderwerp zonder meer zijn plaats zou kunnen vinden.” De SP was het eens met CDA. “Ja, het is zeer ernstig. Maar geen steun”, zei SP-Kamerlid Van Dijk.

D66 was ook tegen het debat, maar vroeg om een brief van de minister (Veiligheid en Justitie). SGP had het over ‘afzonderlijke debatten’. “Geen steun.” VVD vond de beide zaken zeer ernstig. “(over de moslima) loopt nog een politieonderzoek. Tweede is antisemitisch geweld. Geen steun voor het debat.”

GroenLinks was voor een brief en een debat wanneer het politieonderzoek is afgerond. CU was ook tegen het ‘verzameldebat’.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 06-03-2018

Mar 06, 2018
Loading posts...