<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 22, 2015

“Geen toegang tot Armeense archieven; Armenië wil grond afpakken”

De Franse historicus Maxime Gauin meldt dat het niet mogelijk is om Armeense archieven in te zien. “We krijgen geen antwoord of nog erger: we krijgen helemaal niets.”

Internationale historici hebben meerdere malen geklaagd over de afwijzing van hun verzoek om Armeense archieven in te zien met betrekking tot de Armeense beweringen betreft de gebeurtenissen in 1915.

De Franse onderzoeker Maxime Gauin van de Eurasian Studies Center (AVIM) zei eerder tegen een nieuwsdienst: “Turkije heeft zijn uiterste best gedaan om de betrekkingen met Armenië te normaliseren. Nu is het tijd dat de Armeense regering iets doet. Ik ben van mening dat de Armeense regering niet wil dat de betrekkingen normaliseren. De Armeense president Serzj Sarkisian heeft het vaker over stukken land dat ze van Turkije vragen. Armenië gebruikt het (genocide)onderwerp als dekmantel.”

Gauin vindt dat er internationaal meer wetenschappers en historici onderzoek moeten doen.

Gauin, die afgestudeerd is aan de opleiding Geschiedenis van de Sorbonne Universiteit vertelt: “Telkens als ik de Armeense archieven in de VS of Frankrijk wilt raadplegen krijg ik geen antwoord of nog erger: dat het niet mogelijk is. Met een dergelijk probleem hebben we niet te maken bij de Turkse archieven, die zijn gemakkelijk te bereiken wanneer men dat wil.”

Moslimtragedie

Een andere historicus, de Ierse Dr. Patrick Walsh, vindt dat herdenken van slachtoffers van beide kanten in Anatolië een stap in de juiste richting is. “Het is een tragedie voor zowel christenen als moslims. Maar als we het steeds als een “genocide” bestempelen, kunnen we geen vooruitgang boeken. Iedereen weet heel goed dat grootmachten zoals Rusland achter deze gebeurtenis zitten.”

Dr. Walsh benadrukt dat Turken om verzoening zoeken en stappen die zij daartoe nemen. “Niet alleen Armeniërs zijn slachtoffer, maar ook Turken en Koerden.”

Volgens de Ierse historicus Patrick Wals is sprake van een Britse invloed. “Begin 20e eeuw heeft Engeland de regio gedestabiliseerd. Engeland wilde Duitsland verslaan en heeft om dit te realiseren in 1907 een overeenkomst gesloten met Rusland. Deze overeenkomst heeft zware gevolgen gehad voor de hele regio. De Russen gaven ‘groen licht’ om het Ottomaanse Rijk binnen te treden. De Armeniërs zagen dit als een kans om het Ottomaanse Rijk te vernietigen en grond te veroveren.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 22-05-2015

Apr 22, 2015
Loading posts...