<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 22, 2015

“Geen toegang tot Armeense archieven; wil grond afpakken”

De Franse historicus Maxime Gauin meldt dat het niet mogelijk is om Armeense archieven in te zien. “We krijgen geen antwoord of nog erger: we krijgen helemaal niets,” vertelt de historicus

Internationale historici hebben meerdere malen geklaagd over de afwijzing van hun verzoek om Armeense archieven in te zien met betrekking tot de Armeense beweringen betreft de gebeurtenissen in 1915.

De Franse onderzoeker Maxime Gauin van de Eurasian Studies Center (AVIM) zegt in een verklaring tegenover de verslaggevers van Anadolu Agency: “Turkije heeft zijn uiterste best gedaan om de betrekkingen met Armenië te normaliseren. Nu is het tijd dat de Armeense regering iets doet. Maar ik ben van mening dat de Armeense regering niet wilt dat de betrekkingen weer op een normaal niveau komen. De Armeense president Serzj Sarkisian heeft het steeds over grond die ze van Turkije vragen. Armenië gebruikt dit als dekmantel waardoor dit onderwerp steeds boven water wordt gebracht.”

Gauin vindt dat er internationaal meer wetenschappers en historici onderzoek moeten doen.

Gauin, die afgestudeerd is aan de opleiding Geschiedenis van de Sorbonne Universiteit vertelt: “Telkens als ik de Armeense archieven in de VS of Frankrijk wilt raadplegen krijg ik geen antwoord of nog erger: dat het niet mogelijk is. Met een dergelijk probleem hebben we niet te maken bij de Turkse archieven, die zijn gemakkelijk te bereiken wanneer men dat wilt.”

Ook een tragedie voor moslims

Een andere historicus, de Ierse Dr. Patrick Walsh, vindt dat het herdenken van slachtoffers van beide kanten in Anatolië een stap in de juiste richting is. “Het is een tragedie voor zowel christenen als moslims. Maar als we het steeds als een “genocide” verklaren kunnen we geen vooruitgang boeken. Iedereen weet heel goed dat grootmachten zoals Rusland achter deze gebeurtenis zitten.”

Dr. Walsh benadrukt het belang dat de Turken om verzoening zoeken en de maatregelen die hiervoor worden genomen. Niet alleen Armeniërs zijn slachtoffer, maar ook Turken en Koerden.

De Ierse historicus heeft het ook over de Engelse invloed op de gebeurtenissen in 1915. “In het begin van de 20e eeuw heeft Engeland voor destabilisatie van de regio gezorgd. Engeland wilde Duitsland verslaan en heeft in 1907 een overeenkomst gesloten met Rusland om dit te realiseren. Deze overeenkomst heeft zware gevolgen gehad voor de hele regio. De Russen gaven ‘groen licht’ om het Ottomaanse Rijk binnen te treden. De Armeniërs zagen dit als een kans om het Ottomaanse Rijk te vernietigen en grond te veroveren.”

 

© Turksemedia.nl | AA – LONDEN

Apr 22, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...