<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 23, 2015

“Geen volk heeft toen zoveel schade aangericht aan Turken dan Armeniërs”

In archieven van het onderzoeksinstituut van de Atatürk Universiteit, die de Turks-Armeense betrekkingen onderzoekt, bevinden zich opnames van interviews uit 1980 waarin ooggetuigen vertellen over de gebeurtenissen in 1915. Uit de archieven blijkt dat Armeense bendes duizenden moslims, waaronder vrouwen en kinderen, hebben vermoord tijdens de Eerste Wereldoorlog in Oost-Anatolië.

In een interview in 1980 vertelt Ismail Gurcan, een ooggetuige van het bloedbad in Alaca, over zijn herinneringen. Hij vertelt hoe hij uit de handen van de Armeniërs ontsnapte die hem wilden doden. Gurcan was toen 12 jaar oud. Zijn moeder had niet zoveel geluk. Volgens Gurcan stierf zij in feite om hem te beschermen.

“Vijf dagen voor het bloedbad hebben de Armeniërs ons de toegang tot het dorp ontzegd,” vertelt Ismail Gurcan. “Op de dag dat het bloedbad plaatsvond, verzamelden zij ons allemaal bij elkaar onder het mom van het schoonvegen van sneeuw van de wegen. Later op de dag voor zonsondergang hoorden wij schoten door de hele dorp. Voor de deur van elk huis stonden bewakers zodat niemand naar buiten kon. Het schieten ging de hele nacht door en duurde tot de volgende ochtend.”

Gurcan vertelt dat zijn moeder van dichtbij werd neergeschoten: “Mijn moeder viel op de grond, bovenop me. Hierdoor werd ik niet geraakt door de schoten. Zo redde mijn moeder mij van de dood.”

De Armeense bendes wilde er zeker van dat er geen overlevenden waren. Gurcan beschrijft hoe de doden vervolgens met een bajonet werden gestoken. “Een aantal steken gingen zo diep door mijn moeder dat ik ze zelfs voelde.”

Gurcan beschrijft de Armeense bendes die hen aanvielen als “gruwelijke mensen”. “Als er daadwerkelijk een genocide had plaatsgevonden zou er geen één Armeniër meer in het Westen overgebleven zijn,” stelt Gurcan.

web23664wsedcs

(Foto: massagraven van Moslims ontdekt door onderzoekers)

Ibrahim Sagarin, een andere getuige van de vermeende misdaden in het Oosten van de Turkse stad Van, laat in een interview weten dat 65 van zijn familieleden is vermoord. “Vrouwen en kinderen werden op barbaarse wijze vermoord met messen en bajonetten. Het is een wonder dat ik het samen met mijn moeder en zus heb overleefd.”

Volgens Sagarin liegen Armeniërs als ze zeggen dat ze door de Turken zijn misbruikt. “Ze waren als gast in ons land en hebben ons misbruikt. Dit raakt ons hard,” voegt hij eraan toe.

Ibrahim Sagarin beweert dat vrouwen op brute wijze zijn verkracht door Armeense mannen. “Ze gebruikten hen als slaaf en martelden de vrouwen tot de volgende ochtend.”

‘Overal lagen dode lichamen’

Ahmet Tohum was ongeveer 14 jaar oud toen hij getuige was van een bloedbad. Tohum herinnert zich hoe hij het gewaagd had om met zijn vader de dochter van zijn oom te zoeken in Erzurum nadat Armeense bendes waren teruggetrokken uit de regio. “We gingen naar Hasankale om te kijken wat er was gebeurd en konden geen stap meer zetten; er lagen overal dode lichamen,” zegt Tohum.

Tohum vertelt dat hij getuige was hoe een zevenjarig kind tussen de dode lichamen kroop en hoe een vierjarige jongetje ondanks zijn steekwonden bleef ademen. “Die dag hebben we rond de 500-600 lichamen gedragen,” vertelt Tohum. “Ik kon niet meer slapen en zag elke keer dode mensen voor me als ik mijn ogen probeerde te sluiten”

Ahmet Tohum: “Geen boek legt uit wat er is gedaan met ons. Geen volk heeft zoveel schade aangericht aan Turken dan Armeniërs.”

Turkije ontkent niet dat er aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen, maar ontkent de beschuldiging van massamoord.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 23-04-2015

Apr 23, 2015
Loading posts...