<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 11, 2020

Geldboete voor Griek die Turkse vlag verscheurde in EP

De Griekse extreem-rechtse Europarlementariër Ioannis Lagos, die tijdens een debat de Turkse vlag verscheurde, heeft een korte schorsing en een geldboete opgelegd gekregen.

Dat liet de president van het Europees Parlement (EP) David Sassoli dinsdag weten.

Voor het gebruik van beledigende taal en het uit elkaar scheuren van een nationaal symbool, verliest de Griek zeven dagen van zijn dagelijkse vergoeding en worden zijn parlementaire activiteiten vier opeenvolgende dagen opgeschort vanaf 11 februari. De geldboete bedraagt ​​2.261 euro.

Het incident vond plaats tijdens de laatste plenaire vergadering in januari, toen EU-wetgevers debatteerden over de humanitaire situatie op de Griekse eilanden. Lagos beschuldigde de EU van het negeren van de rechten van Grieken en beschreef dat er een drama heerst in Griekenland.

Het Griekse EP-lid beschuldigde Turkije van de “stroom migranten die zijn land binnenkomen” en “wegkomen met wat het maar wil.” Vervolgens verscheurde hij een papieren Turkse vlag en zei: “Laten we hier een einde aan maken.”

In een reactie riep de voorzitter van de sessie op dat dergelijk gedrag niet acceptabel was.

De president van EP startte de volgende dag een sanctieprocedure tegen het lid uit Griekenland.

Lagos is een van de meest prominente figuren van de Gouden Dageraad, een extreem-rechtse racistische politieke partij in Griekenland. In 2019 werd hij schuldig bevonden voor een aanval op een buurthuis in Athene waar asielzoekers werden opgevangen.

In oktober vorig jaar werd het Italiaanse EP-lid Angelo Ciocca vijf dagen geschorst en werd hij tien dagen gekort van zijn salaris nadat hij een doos Turks fruit had gegooid tijdens een debat over de Turkse vredesoperatie Vredesbron in Noord-Syrië.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRUSSEL | Gepubliceerd: 11-02-2020

Feb 11, 2020
Loading posts...