<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Ak Ajans Nederland
Jul 13, 2017

Geldt Trumps “moslim-ban” ook voor Nederlandse staatsburgers?

Afgelopen week werd de toegang aan twee Rotterdamse hbo-studenten, Ismail en Othmane, tot de Verenigde Staten geweigerd. Dit incident vond plaats ondanks het feit dat beiden over een geldig visum beschikten.

DENK vraagt, middels Kamervragen, om opheldering bij de Minister van Buitenlandse Zaken.

Het kan niet zo zijn dat Nederlandse staatsburgers zomaar, zonder opgaaf van reden, toegang tot een land van een bevriende natie wordt ontzegt. DENK is zeer benieuwd naar de beweegredenen. Volgens de berichtgeving heeft het er schijn van dat deze jongens geweigerd zijn vanwege het feit dat zij moslim zijn. Selçuk Öztürk: Er moet duidelijkheid komen. Het is nog een vraagteken of er contact is geweest tussen de overheidsinstanties van de Verenigde Staten en Nederland om opheldering over deze gebeurtenis te verkrijgen. Nederlandse staatsburgers mogen niet de dupe worden van Trumps discriminatoire maatregelen.”

DENK vraagt de Minister van Buitenlandse Zaken ook om de Amerikaanse overheid aan te spreken op de manier waarop de twee jongens, afgaande op de berichtgeving, behandeld zijn; 10 uur lang vastgehouden, 6 uur lang ondervraagd, geboeid vastgezeten, gedwongen telefoons en wachtwoorden overhandigd en bedreigd met arrestatie.

Ismail en Othmane vlogen afgelopen weekend via Londen naar New York. In Londen werd een van de jongens, Othmane, al flink ondervraagd door Homeland Security voordat hij verder mocht vliegen naar de Verenigde Staten. In New York aangekomen werd hij weer apart genomen en zo’n zes uur lang ondervraagd. Vervolgens hebben beide jongens ongeveer 10 uur lang in een ruimte moeten zitten. “We moesten met onze rug naar elkaar zitten en mochten niet naar elkaar kijken. We werden behandeld als terroristen”, aldus de jongens.

Uiteindelijk werd de toegang tot het land ontzegd. Beide werden door de politie geëscorteerd naar een vliegtuig en vlogen ze terug naar Londen.

Jul 13, 2017
  • Robin Reeshof

    Ik vraag me af welk paspoort de beiden hebben gebruikt. Het Nederlandse of het Turkse paspoort. Bij het laatste kunnen we in de discussie het Nederlandse staatsburgerschap negeren vind ik, dan mag de Turkse regering dezaak oppakken. Voor de duidelijkheid: ik ben ook tegen de belachelijke discriminatoire acties tegen zogenaamde risicogroepen van de clown Trump. Het heeft een tegengesteld effect, de wereld wordt er alleen maar onveiliger door.

  • Ozturk

    Geachte heer Reeshof,

    Wanneer een persoon met 2 nationaliteiten zich in een land bevind waarvan hij de nationaliteit niet draagt, dan kan die persoon aanspraak maken op consulaire bijstand van beide landen waarvan hij de nationaliteit draagt. Ongeacht welk paspoort hij bij binnenkomst heeft gebruikt. Sterker, het kan zelfs zo zijn dat hij niet eens een fysiek paspoort heeft van 1 van de staten waarvan hij staatsburger is, maar het staatsburgerschap zelf is al voldoende om assistentie te krijgen van zijn consul.
    Om deze reden kan de discussie over een eventueel Nederlands staatsburgerschap NOOIT genegeerd worden.

Loading posts...