<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 12, 2018

Gele hesjes: ‘Regering achter aanslag Straatsburg’

De gele hesjes beschuldigen de Franse regering van het opzetten van de ‘terreuraanslag’ in Straatsburg. De staat zou daarmee de protesten gepland voor het aankomende weekend proberen te verduisteren.

Dat beweerden de actiegroep en volgers op sociale media.

In een bericht werd benadrukt dat de aanval een dag na de verklaringen van de Franse president Emmanuel Macron over de gele hesjes en aankomende demonstraties kwam. “Dit kan geen toeval zijn.” Het bericht trok veel commentaar.

Phinou Cetout, een reageerder, schreef: “De aanval vond plaats een dag na de uitspraken van [president] Macron en vóór de geplande demonstraties op zaterdag. Houden ze mensen voor de gek?”

Maxime Nicolle, bekend als een van de toonaangevende namen van de protestbeweging, deelde een video op de pagina met als titel “Fly Ryder”. Ze benadrukte dat de aanslagpleger niet laat in de avond naar een rustige straat zou gaan om een ​​dergelijke handeling uit te voeren, maar gekozen zou hebben voor Champs-Elysees.

“Macron en de regering hebben opzettelijk de aanvallen uitgevoerd om de noodtoestand te brengen en de gele hesjes-protesten af ​​te wenden,” schreef een andere volger.

Sommige andere gebruikers riepen de demonstranten op om te kalmeren.

De Franse viceminister van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez sprak met France Inter radio over de aantijgingen tegen de regering en zei: “Ik ben echt boos, hoe kan iemand zoiets zeggen?”

Nunez zei dat hij op de hoogte is van de ‘samenzweringstheorieën’ die verspreid zouden worden door de sociale media-accounts van gele vesten.

Gewapende aanval

Dinsdagnacht opende een schutter het vuur op een kerstmarkt op het Place Kleber-plein waarna hij vluchtte. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.

De Franse politie verklaarde dat veiligheidstroepen het huis van de schutter binnenvielen maar hem niet vonden.

Protestgolven

Sinds 17 november verzamelen duizenden demonstranten met zogenoemde gele hesjes zich in grote Franse steden, waaronder de hoofdstad Parijs, om te protesteren tegen de controversiële stijging van de accijnzen op brandstofbelasting en de verslechterende economische situatie. De brandstofprijzen in Frankrijk stegen dit jaar met meer dan 20 procent.

De demonstranten, die over het algemeen op het platteland wonen vanwege hoge huurprijzen in de steden, roepen Macron op brandstofbelastingen te verlagen en hun economische problemen te verlichten.

Volgens een recent onderzoek steunt 84 procent van de Fransen – meestal uit de middeninkomensgroep – de protesten.

Macron’s verklaring

Macron zei dat de belastingen op overuren vanaf volgend jaar zouden worden afgeschaft en kondigde verlagingen van de sociale zekerheid voor gepensioneerden die minder dan 2.000 euro verdienen aan.

De demonstranten vinden de maatregelen van Macron echter “onvoldoende”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PARIJS | Gepubliceerd: 12-12-2018

Dec 12, 2018
Loading posts...