<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jun 02, 2015

Google Maps en Google Now uitgebreid met actuele OV-informatie

Landelijke dekking actuele reisinformatie in Google Maps is wereldwijde primeur

Google geeft vanaf vandaag actuele reisinformatie weer in Google Maps voor heel Nederland. Informatie over vertragingen op routes en dienstregelingen van trein, bus, tram, metro en veerpont zijn vanaf nu beschikbaar bij het opvragen van reisadvies via Google Maps en in de Google-app (inclusief Google Now: Android | iOS.

Sinds maart 2013 zijn geplande vertrek- en aankomsttijden voor het OV al beschikbaar in Google Maps, maar met real-time data wordt de nauwkeurigheid van het reisadvies sterk vergroot. Zo kunnen gebruikers van de Google-app vanaf nu proactieve notificaties krijgen op basis van actuele reisinformatie voor woon- werkverkeer of andere geplande reizen. Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar deze informatie voor het gehele land beschikbaar is. De OV-informatie wordt beschikbaar gesteld door alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland, waaronder GVB en NS. Ook werkt Google samen met partijen als OpenOV en 9292 om vervoersinformatie voor Nederlanders beschikbaar te maken.

Mobiliteit en Nederlanders
Voor Nederlanders is mobiliteit een ontzettend belangrijk onderwerp. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (*1) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 21 procent meer tijd onderweg spenderen dan het EU-gemiddelde. Onder de 1 miljoen Nederlanders die per dag die het OV gebruiken scoort informatievoorziening bij OV-vertragingen al jarenlang onvoldoende (*2).

Met de update van OV-informatie in Google Maps en de Google-app streeft Google ernaar informatie op de juiste plaats en op het juiste moment toegankelijk te maken, zodat reizigers beter geïnformeerd zijn en keuzes kunnen maken over hoe ze hun tijd besteden: bijvoorbeeld rennen voor een aansluiting, tijd voor een kop koffie, of een alternatieve route of vervoersmiddel plannen. Met de toevoeging van actuele reisinformatie kunnen reizigers hun route van deur tot deur plannen en verschillende manieren van transport vergelijken: OV, auto, fiets of te voet.

Pim van der Feltz, directeur Google Benelux: “De missie van Google is alle informatie van de wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Google heeft niet alleen aandacht voor vraagstukken wereldwijd maar wil ook lokaal relevant zijn en we willen bijdragen aan onderwerpen die hier in Nederland leven. We zijn dan ook verheugd dat we hier in Nederland reizigers kunnen voorzien in een belangrijke behoefte: het altijd op de hoogte zijn van actuele situatie in het openbaar vervoer. Op basis van die actuele reisinformatie kan iedereen zijn persoonlijke reisplan maken en bijstellen.”

NS en GVB zijn voorbeelden van vervoersbedrijven die actuele reisinformatie aanleveren:

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB: “Reizigers willen snel, comfortabel en geïnformeerd van A naar B. Van A naar B betekent volgens ons van deur tot deur. De applicatie die Google nu lanceert zien wij als een belangrijke stap in de ontwikkeling van een informatietechniek die het deur-tot-deur vervoer in één oogopslag inzichtelijk maakt. Uiteindelijk moet reizigersinformatie zo goed worden dat je altijd en overal het beste reisadvies op maat krijgt met een combinatie van alle mogelijke vormen van mobiliteit: trein, tram, bus, metro, (deel)fiets, (deel)auto, taxi of lopen.”

Hans Peters, commercieel directeur NS Reizigers: “Treinreizigers willen terecht altijd en overal kunnen beschikken over eenduidige en actuele reisinformatie. Bij NS bieden we die informatie onder meer aan via onze Reisplanner Xtra-app, maar de ov-reiziger maakt een reis van deur tot deur en treft daarbij vaak meerdere vormen van openbaar vervoer. Het via Google Maps combineren van de realtime trein-informatie met actuele gegevens van onder meer bus, tram en metro is een absolute meerwaarde. Nu wordt ook in één oogopslag duidelijk welke optie het snelst is: het ov of de auto. Als NS zijn we er dan ook trots op dat we aan dit project, zelfs een wereldwijde Google-primeur, een bijdrage mogen leveren.”

Voorbeeld URLs die correct geopend worden op desktop, Android, iOS, in mobiele browsers en de Google Maps-app:
https://maps.google.com/maps?daddr=Forteiland%20Pampus&dirflg=r
https://maps.google.com/maps?daddr=”t+Woudt’&dirflg=r (kleinste dorp van Nederland)
https://maps.google.com/maps?ftid=0x47c609b70dd81623:0xcae71b8d3adfd142&q=Amsterdam+Centraal&gmm=CgQKAggB (alle vertrektijden Amsterdam Centraal)
https://maps.google.com/maps?ftid=0x47c66f5d64964503:0xad0f4195e0bf6027&q=Utrecht+Centraal&gmm=CgQKAggB (alle vertrektijden Utrecht Centraal)

Over Google Inc.
Google is een wereldleider in technologie en focust op het verbeteren van de manier waarop mensen in contact komen met informatie. Google’s innovaties in zoeken en adverteren op internet hebben er toe geleid dat Google’s website een essentieel onderdeel van het internet is en dat het merk behoort tot één van de meest bekende ter wereld.

Google is een handelsmerk van Google Inc. Alle andere bedrijfs- en productnamen kunnen handelsmerken zijn van bijbehorende bedrijven waarmee zij zijn verbonden. Raadpleeg voor meer informatie www.google.com

(*1) bron: Tijdsbestedingsonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau
(*2) bron: CROW-KpVV OV-Klantenbarometer

Dit is een origineel bericht van Google Nederland

Jun 02, 2015
Loading posts...