May 26, 2022

Gouden sportweek voor Turkije: 30 wereld- en 18 Europese titels

Afgelopen week gaat de Turkse sportgeschiedenis met gouden letters in. Turkse atleten hebben een hele reeks onderscheidingen meegenomen naar huis van competities over de hele wereld.

Basketbal

Het was de derde keer dat een Turkse club Europa’s meest prestigieuze basketbaltrofee ophief. Anadolu Efes versloeg zaterdag Real Madrid en werd de 2021-22 Turkish Airlines EuroLeague-kampioen. Dit is ook de tweede keer op rij dat de club uit Istanbul de Europese topcompetitie wint.

Volleybal

Het Turkse damesvolleybalteam VakıfBank heeft geschiedenis geschreven door voor de vijfde keer de CEV Champions League Volley-titel te behalen.

Het Turkse team behaalde in de finale in de Sloveense hoofdstad Ljubljana een 3-1 overwinning op hun Italiaanse tegenstander Carraro Imoco Conegliano.

VakifBank had eerder de trofee gewonnen in 2011, 2013, 2017 en 2018 – het leeuwendeel van de in totaal zeven titels die Turkse teams in de afgelopen 11 seizoenen hebben opgeëist.

WK Boksen

Turkse damesboksers verrasten iedereen door tijdens het WK boksen in Istanbul maar liefst vijf wereldtitels te pakken alsook tweemaal brons.

Met deze medailles werd Turkije ook als team gekroond tot kampioen van het WK boksen.

Ayşe Çağırır (48 kilo), Buse Naz Çakıroğlu (50 kilo), Hatice Akbaş (54 kilo), Busenaz Sürmeneli (66 kilo) en Sennur Demir (+81 kilo) namen goud mee naar huis, terwijl Sema Çalışkan en Elif Güneri bronzen medailles wonnen.

EK Taekwondo

Meer doorslaand succes was in de Europese Taekwondo Kampioenschappen en Europese Para-Taekwondo Open Kampioenschappen, waarbij Turkse teams in totaal negentien medailles bemachtigden, waaronder negen gouden, vijf zilveren en vijf bronzen medailles.

Turkse para-atleten verdienden vier gouden medailles tijdens het driedaagse evenement. Nurcihan Ekinci, Gamze Gürdal, Alican Özcan en Mahmut Bozteke behoorden tot de gouden medaillewinnaars.

Merve Dinçel, Zeliha Ağris, Hatice Kübra Ilgün, Hakan Reçber en Emre Kutalmış Ateşli klommen naar de top van het podium tijdens het EK Taekwondo.

EK Roeien

Naast deze prestaties werd Turkije eerste in twee verschillende categorieën tijdens de Europese kampioenschappen roeien onder 19 jaar, die werden gehouden in Varese, Italië.

EK Amputatievoetbal

De Turkse Etimesgut Amputee Sport Club versloeg Wisla Krakow uit Polen met 5-2 en claimde de European Amputee Champions League.

WK Gymnasiade

Turkije won vorige week ook 25 gouden, 25 zilveren en 42 bronzen medailles in de World School Sport Games, georganiseerd door de International School Sport Federation.