<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 17, 2022

Graandeal dankzij Turkije met 4 maanden verlengd

De historische graandeal tussen Oekraïne en Rusland is twee dagen voor de geplande vervaldatum met nog eens 120 dagen verlengd, zo maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag aan de wereld bekend.

“Als resultaat van vierzijdige besprekingen georganiseerd door Turkije, is de Zwarte Zee Graancorridorovereenkomst met ingang van 19 november 2022 met 120 dagen verlengd, in overeenstemming met het besluit dat werd genomen tussen Turkije, de Verenigde Naties, de Russische Federatie en Oekraïne”, liet Erdoğan weten.

Bijna 500 schepen hebben de afgelopen vier maanden meer dan 11 miljoen ton graan en voedsel vervoerd, benadrukte de Turkse leider, en vermeldde daarbij dat dit laat zien hoe belangrijk deze overeenkomst is voor de wereldvoedselvoorziening en veiligheid.

Erdoğan bedankte VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, de Russische president Vladimir Putin en de Oekraïense president Volodymr Zelensykyy “voor hun bereidheid om de overeenkomst te verlengen” en hij feliciteerde iedereen die heeft bijgedragen.

Op 22 juli ondertekenden Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne een overeenkomst in Istanbul om de graanexport te hervatten vanuit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens, die in februari waren stopgezet vanwege de Russische oorlog tegen Oekraïne. Met uitzondering van een korte onderbreking, heeft het sindsdien voedseltransporten naar de wereld mogelijk gemaakt.

Guterres verwelkomde donderdag de overeenkomst die de partijen hebben bereikt om de graandeal voort te zetten. “Ik verwelkom de overeenkomst van alle partijen om het Zwarte Zee Graaninitiatief voort te zetten om de veilige navigatie van de export van graan, levensmiddelen en meststoffen uit Oekraïne te vergemakkelijken”, zei Guterres in een tweet. “Het initiatief toont het belang aan van discrete diplomatie bij het vinden van multilaterale oplossingen.”

De Turkse president kwam met meer goed nieuws: Turkije heeft met Rusland gesproken om Afrikaanse landen kosteloos van graan te voorzien. Ankara zal ook bijdragen aan gratis levering aan landen als Mali, Djibouti, Sudan, Somalië, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-11-2022

Nov 17, 2022
Loading posts...