<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 07, 2019

Griekenland woedend op deal tussen Libië en Turkije, Ankara boort Athene de grond in

Griekenland is woedend op een deal tussen Libië en Turkije die de maritieme grens tussen de twee landen in het Oosten van de Mediterrane Zee bepaalt. De overeenkomst wordt als historisch gezien omdat Turkije zijn belangen in de regio en die van de door de VN erkende Libische regering in Tripoli verzekert.

Athene besloot daarop deze week de Libische ambassadeur Mohamed Younis Griekenland uit te sturen. Hij kreeg daarvoor 72 uur de tijd.

Turkije haalde in een reactie daarop flink uit naar Griekenland en vroeg de Griekse regering ‘zich als een vent te gedragen’, verwijzend naar de verzoeningsbijeenkomst van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vooraf aan een NAVO-top in Londen, eerder deze week.

“Wat is dat nou dat ze Libië bellen en dreigend om een kopie van onze deal vragen en anders ze de ambassadeur wegsturen. Had Griekenland toen vraagtekens over onze overeenkomst, konden ze dat als een vent rechtstreeks aan ons vragen zodat we ze een kopie van de deal konden meegeven, zo ook Libië”, haalde de Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu vrijdag uit. “Dit soort dreigementen aan het adres van Libië zijn onacceptabel. Libië zal niet zwichten. Griekenland bekent hiermee kleur.”

De overeenkomst tussen Libië en Turkije ondertekent dat Turkije en Turks-Cyprus ook energierechten hebben in de regio, waar Grieks-Cyprus eenzijdig boringen verricht.

Het memorandum tussen beide landen is inmiddels ondertekend door de Turkse president, nadat het is goedgekeurd door het Turkse parlement.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-12-2019

Dec 07, 2019
Loading posts...