<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2019

Griekse premier prijst Turkije, zet EU onder druk

De Europese Unie moet “doen wat het kan” om de vluchtelingen in Turkije te steunen.

Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras in een exclusief interview voorafgaand aan zijn gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“Ik geloof dat Turkije de grote last draagt omdat het 4 miljoen vluchtelingen opvangt. Dat moet altijd worden erkend door de internationale gemeenschap. De EU moet alles doen om onze buurman te steunen”, zei de Griekse premier die deze week Turkije twee dagen bezoekt.

Turkije en de EU hebben in maart 2016 een vluchtelingendeal gesloten met als doel illegale migratie naar Europa door de Egeïsche Zee tegen te gaan. “Als resultaat van de deal zijn illegale stromen en vooral sterfgevallen in de Egeïsche Zee drastisch afgenomen”, benadrukte Tsipras.

De deal omvat een steunpakket van 6 miljard euro (6,8 miljard dollar), geheel bestemd voor vluchtelingen, aan Turkije. Het land ontving echter tot nu toe slechts een deel van het toegezegde bedrag. De overeenkomst stond ook de versnelling toe van een Turks EU-lidmaatschap en visumvrij reizen voor Turkse burgers binnen het Schengengebied.

Tsipras zei ook dat Turkije en Griekenland de samenwerking met betrekking tot vluchtelingenstroom moeten “intensiveren” omdat “de Griekse eilanden de laatste jaren overbelast zijn geraakt”.

De premier beweerde ook dat zijn land een van de snelste asielprocedures heeft en dat ze “hard werken” om het effectiever te maken. Sommige Europese leiders, zoals Angela Merkel, gaven Griekenland de schuld voor het feit dat de deal niet “goed werkt”.

“De EU moet een manier vinden om landen die het meest door de stroom worden getroffen meer te steunen en punten afwijzen die niet verenigbaar zijn met Europese wetgeving of humanitaire beginselen”, zei Tsipras.

Cyprus

Op de vraag of er een mogelijkheid is voor nieuwe gesprekken over Cyprus, antwoordde Tsipras dat de partijen moeten blijven werken aan “een eerlijke en levensvatbare oplossing op basis van besluiten van de VN-Veiligheidsraad” ondanks verkiezingen in beide landen dit jaar.

Het eiland in de oostelijke Middellandse Zee is verdeeld sinds 1974, toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep werd gevolgd door geweld tegen de Turkse bewoners van het eiland en Ankara moest ingrijpen.

“De hereniging van het eiland op deze basis is de enige mogelijke oplossing”, zei de Griekse premier en riep op tot “effectieve voorbereidende vergaderingen” over de veiligheidskwestie met de Turkse kant.

Het vredesproces kende pieken en dalen in de afgelopen jaren. De gesprekken in 2017 (Crans-Montana), het laatste initiatief, onder auspiciën van garantielanden Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk, zijn mislukt.

‘Historische stappen in Grieks-Turkse relaties’

Met betrekking tot de bilaterale betrekkingen van de twee buurlanden zei Tsipras: “Er moeten condities gecreëerd worden die voor historische stappen zullen zorgen.”

Over zijn persoonlijke relatie met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei de Griekse leider dat die gebaseerd is op “respect, eerlijkheid en directheid” hoewel dat “een uitdaging was tijdens zeer moeilijke momenten”.

“Maar het stelde ons in staat om communicatiekanalen op vele niveaus te consolideren, obstakels te overwinnen en vandaag te kunnen spreken van een positieve agenda”, liet de Griekse premier weten.

“Tijdens mijn bezoek denk ik dat we de kans zullen krijgen om de moeilijke, maar openhartige dialoog voort te zetten die we in december 2017 zijn begonnen en de positieve agenda weer aan te halen”, zei hij en herinnerde het bezoek van de Turkse president aan Athene, het eerste ooit op presidentiële niveau na 65 jaar.

De Griekse premier zal naar verwachting na zijn bezoek aan Ankara de leider van de Fener Grieks-orthodoxe kerk Patriarch Bartholomeus van Istanbul ontmoeten.

Tsipras sprak ook over de ontwikkelingen met betrekking tot de godsdienstvrijheid van de Turkse moslimminderheid in Griekenland, een kwestie die Erdoğan aan de orde stelde tijdens zijn bezoek aan Athene in 2017.

“Het Verdrag van Lausanne is de toepasselijke internationale conventie met betrekking tot minderheden, dus we informeren elkaar over relevante ontwikkelingen op deze basis”, vertelde Tsipras en noemde de kwestie eerder een interne dan een bilaterale kwestie.

“We hebben tot nu toe belangrijke stappen gezet in de implementatie van de Shariawetgeving, de structuur en functie van moefti-kantoren en onderwijskwesties. We zullen in deze richting verder gaan”, sprak de Griekse leider.

De verkiezing van religieuze leiders of moefti’s is sinds 1991 een belangrijk probleem van de Turkse moslimminderheid bestaand uit ongeveer 150.000 mensen in West-Thracië.

Het Verdrag van Lausanne van 1923 garandeert ook de religieuze vrijheid van de moslimminderheid in Griekenland. Echter heeft Griekenland de Griekse wet in 1991 nietig verklaard en is zelf begonnen met het benoemen van moefti’s.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ATHENE | Gepubliceerd: 04-02-2019

Feb 04, 2019
Loading posts...