<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 21, 2020

Groot feest in Turkije: flinke aardgasvoorraad ontdekt

Turkije wacht sinds woensdag op “het grote nieuws dat het land een nieuw tijdperk zal inluiden”, zo benadrukt door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de opening van een zonnepanelenfabriek in Ankara. Vrijdag was het zo ver: Turkije heeft een flinke aardgasvoorraad ontdekt in de Zwarte Zee.

Met dat grote nieuws voor Turkije kwam Erdoğan na het vrijdaggebed in Istanbul. Hij hield zijn toespraak vanuit het Dolmabahçepaleis, ook breed gevolgd door buitenlandse media.

De omvang van de vondst door het Turkse ultradiep-boorschip Fatih in het exploratiegebied Tuna-1 is enorm: 320 miljard kubieke meter aardgas. Dat zal de energieonafhankelijkheid van Turkije vergroten en tientallen miljarden dollars opbrengen. “(Eigen) energie is cruciaal voor onafhankelijkheid. Allah heeft ons een rijkdom van onverwachte omvang gegund. We zoeken ook in de Middellandse Zee. Turkije heeft geen oog op rechten van anderen, maar laat zijn eigen rechten ook niet schenden.”

Deskundigen en journalisten reageren dat een onafhankelijker Turkije nog sterker zal zijn op internationaal niveau en de kaarten met de vondst opnieuw worden geschud.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-08-2020

Aug 21, 2020
Loading posts...