<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 21, 2021

Groot technologiefestival toont gigantische ontwikkelingen Turkije

In Istanbul is dinsdag het grootste technologiefestival ter wereld, Teknofest, van start gegaan. Het zesdaagse evenement met als hoofdthema lucht- en ruimtevaart vindt plaats op de luchthaven Atatürk en is al op de eerste dag drukbezocht met gasten uit meer dan 110 landen.

Het tevens grote feest bevat meerdere vliegshows met allerlei vliegtuigen, ook van eigen makelij, onbemande luchtvaartuigen en helikopters; seminars, wedstrijden en beurzen.

De 2021-editie van het festival zal technologiewedstrijden bevatten in tientallen verschillende categorieën, zoals slim transport, helikopterontwerp, biotechnologie, robotica, vliegende auto’s, raketten en onbemande onderwatersystemen.

Selçuk Bayraktar, de voorzitter van de organisatie achter het evenement, de Turkse Technology Team Foundation (T3 Foundation), zei dat nieuwe ideeën en nieuwe uitvindingen die de wereld vooruit helpen, afkomstig zijn van start-ups en jonge mensen. Bayraktar is ook bekend als de Turkse dronevader.

Tegenwoordig spreken toonaangevende wereldwijde media over Turkse start-ups, benadrukte hij. “Turkije moet zijn eigen transformatie doorvoeren om te voorkomen dat het wordt veroordeeld tot een wereld die is geconstrueerd door woeste kapitalistische technologiemonopolies.”

Hij riep de jongeren op om “je niet te laten ontmoedigen door de obstakels die op je pad komen” en “origineel te wezen in alles wat je doet”. Hij sneerde daarmee ook naar China, “dat alles kopieert”, terwijl Turken zelf met originele ideeën en ontwerpen komen.

Mustafa Varank, de Turkse minister van Industrie en Technologie, zei dat de belangstelling voor het evenement jaar na jaar toeneemt.

Wat betreft de geavanceerde defensie- en technologieproducten van Turkije die tijdens het evenement worden gepresenteerd, zoals de eigen helikopter Gökbey en het gewapende onbemande luchtvaartuig (UAV) Aksüngür, merkte de minister op dat Turkije een productiecentrum van de kritieke technologieën zou moeten zijn in plaats van een consument.

Hij noemde vliegende auto’s en zei dat de omvang van de markt voor vliegende auto’s tot 2030 zo’n 320 miljard zal bedragen.

Varank benadrukte dat net zoals de buitenlandse pers spreekt over het dronesucces van Turkije, “ze de komende jaren zullen schrijven over het succes van het land op het gebied van autonome voertuigen, onbemande onderwatervoertuigen en vliegende auto’s”.

Het toonaangevende Turkse defensiebedrijf Baykar heeft zijn prototype van een vliegende auto, genaamd Cezeri, geïntroduceerd in de 2019-editie van Teknofest.

Rashad Nabiyev, de Azerbeidzjaanse minister van Transport, Communicatie en Geavanceerde technologieën, hield ook een toespraak tijdens de openingsceremonie en prees het festival.

Teknofest wordt georganiseerd door de T3 Foundation en het Turkse Ministerie van Industrie en Technologie en wordt in de even jaren in verschillende Turkse steden gehouden en in de metropool Istanbul in de oneven jaren.

Vorig jaar werd het evenement vanwege de pandemische maatregelen virtueel georganiseerd in de zuidelijke provincie Gaziantep.

In 2019 bezochten zo’n 1,72 miljoen mensen het techfestival in Istanbul.

   

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-09-2021

Sep 21, 2021
Loading posts...