<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 22, 2020

Grote goudvondst in Turkije

Het Turkse kunstmestbedrijf Gübretaş heeft in de mijnen die het beheert in de provincie Bilecik een goudvondst van zo’n 3,5 miljoen ons gedaan. Dat is met de huidige goudprijzen goed voor 6 miljard dollar.

Dat verklaarde bestuursvoorzitter Fahrettin Poyraz van het bedrijf dinsdag.

De goudwinning zal met eigen middelen en mensen plaatsvinden, benadrukte Poyraz. “We konden dit uitleveren aan een extern bedrijf, maar gaan dat niet doen. We spannen ons in om de Turkse economie hier maximaal gebruik van te laten maken. Het doel is al binnen twee jaar.”

“Mogelijk gaat het om een veld met de hoogste gouddichtheidswaarde van Turkije en zelfs de wereld (top vijf). Als je bedenkt dat de wereldgemiddelden rond de 2 à 3 procent liggen, is het gemiddelde goudtarief per ton land hier 8,6 procent. Dit percentage loopt op tot 12 en 14 procent in sommige delen van het mijnenveld”, liet Poyraz weten.

De goudwinning wordt als een nationale zaak gezien. “Het is zeker dat dit veld meer dan die 6 miljard dollar gaat bijdragen aan onze economie.”

Söğüt

Het goudveld van Gübretaş, een van de grootste bedrijven van Turkije, ligt in het district Söğüt, van 1299 tot 1335 de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De naamgever van het Rijk, Osman de eerste, werd in 1258 in Söğüt geboren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-12-2020

Dec 22, 2020
Loading posts...