<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jul 20, 2018

Handel tussen Turkije en Venezuela explosief toegenomen

De handel tussen Turkije en Venezuela heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar een volume van 892,4 miljoen dollar bereikt. Eerder was dat in vijf jaar tijd ‘slechts’ 803,6 miljoen.

President Nicolas Maduro van Venezuela heeft in korte tijd de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan driemaal bezocht en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, meldt het hoofd van de Economische Commissie voor Economische Zaken (DEIK) Turkije-Venezuela.

De uitvoer van Turkije naar Venezuela bedroeg tussen januari en mei 58,2 miljoen dollar, voornamelijk oliën, kaarsen, rubber en banketbenodigheden. Turkije importeerde in die tijdsperiode voor 834,2 miljoen dollar uit Venezuela. De invoer bestond voornamelijk uit kostbare of halfedelstenen, edele metalen, parels, minerale brandstoffen en ijzer- en staalproducten.

“Turkije heeft een voordeel omdat Venezuela bijna overal importen nodig heeft. Als Venezuela zijn valutaprobleem oplost, kan Turkije voedsel, auto’s, machines, bouw, chemicaliën, medicijnen en consumptiegoederen naar het land exporteren”, verklaarde DEIK-commissievoorzitter Selim Bora.

Hij merkte op dat de private sector in Venezuela moeite heeft om toegang te krijgen tot buitenlandse valuta’s en de regering van het land haar cryptomunt ‘petro’ in de invoer wil gebruiken. Maar de petro is nog geen betaalinstrument.

In mei verklaarde president Recep Tayyip Erdoğan dat de bilaterale handel tegen het einde van 2018 twee miljard dollar zal bedragen.

De Venezolaanse minister van Mijnbouw, Victor Cano, verklaarde dat de centrale banken van de twee landen een overeenkomst hebben ondertekend om het goud van Venezuela in Turkije te verwerken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-07-2018

Jul 20, 2018
Loading posts...