<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 18, 2015

Hans de Boer: “Turkije lacht om groeicijfers Nederland; Turkse ambitie nodig”

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW vertelt tijdens de HOTIAD Summit in het gebouw van Sociëteit De Witte in Den Haag over de handelsrelaties tussen Turkije en Nederland. “We hebben met groeicijfers te maken gehad waar Turkije om lacht”, vertelt De Boer.

Aan de door HOTIAD (ondernemersvereniging van Turkse middelgrote en grote bedrijven in Nederland) georganiseerde conferentie hebben naast zakenlieden en diverse vertegenwoordigers ook delegatieleden uit Turkije deelgenomen waaronder Numan Kurtulmuş, vicepremier van Turkije en Naci Koru, waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Turkije.

Samenwerking Nederland-Turkije

Hans de Boer vindt dat de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije naar een hoger niveau zullen gaan. “De aanwezigheid van de vicepremier van Turkije versterkt die aanname,” vindt De Boer.

“Turkije heeft een groot politiek en economisch macht, niet alleen in zijn regio maar ook in de wereld. Er is een groot potentieel in de industriesector, de agrarische sector en in zijn enorme dienstensector ter ontwikkeling.”

“Verder wil ik zeggen dat Turken vriendelijk en gastvrij zijn, dit hebben we zelf meegemaakt tijdens onze vakantie toen we met de auto door heel Turkije reden”, vertelt De Boer, “Dit moet een basis zijn voor nog betere handelsrelaties en grotere samenwerkingen tussen bedrijven in Nederland en Turkije. Er zijn een enorm aantal Nederlandse midden- en kleinbedrijven in Turkije waar men de naam van nog niet heeft gehoord.”

“We hebben waardevolle Nederlandse mensen van Turkse komaf die hier ook aan bijdragen. Zo kent men de Nederlandse cultuur, maar ook de Turkse. Dat vertelt ook waarom we vandaag hier zitten: een handelsbrug tussen onze twee landen. We moeten hier maximaal gebruik van maken.”

Dirk Kuyt en Wesley Sneijder

Hans de Boer geeft een voorbeeld uit de Turkse voetbalcompetitie als het gaat om streven naar succes:

“Dirk Kuyt en Wesley Sneijder; Ik respecteer ze allebei, maar mijn voorkeur gaat uit naar Dirk Kuyt. Hij is een voorbeeld als het gaat om eerlijk zijn en hard werken. Misschien geen 100 procent talent, maar wel 200 procent energie. Dat is precies wat we nodig hebben.”

De Boer vertelt over VNO-NCW: “We vertegenwoordigen 85 procent van de werkgelegenheid in de Nederlandse marktsector, tezamen zo’n 115.000 ondernemingen. VNO-NCW heeft tot nu toe altijd voor hele goede handelsrelaties gezorgd tussen Turkije en Nederland. Sinds 2007 hebben wij samen met onze Nederlandse overheid aan tafel gezeten voor handel met president Gül, premier Erdoğan en minister Babacan.”

 web23772r232

Toetreding Turkije tot EU

Hans de Boer vertelt dat ze als VNO-NCW de toetreding van Turkije tot de Europese Unie altijd ondersteund hebben en dat ze van mening zijn dat er voldaan zal worden aan de Kopenhagen criteria.

Nederlandse economie

De Boer vertelt dat hij nog nooit zo optimistisch is geweest over de mogelijkheden en de ondernemerschap van Nederland. “Daar kunnen we van profiteren. We hebben een lange periode van economische recessie achter ons met negatieve groei of nulgroei. Percentages waar Turkije om lacht. Want wat heeft Turkije het geweldig gedaan in de afgelopen decennia. Ik wil daar wel bij zeggen dat Nederland per capita inkomen tot een van de hoogste in de wereld behoort. Dan is het ook moeilijk om hoge groei vol te houden. De laatste jaar hebben we weer met groei te maken. Het gaat vooral beter in de buitenlandse markten en ook de binnenlandse markt ontwikkelt zich beter dan dat het is geweest.”

“Dat komt omdat met name de huizenmarkt weer een beetje in de lift is. Dat betekent dat de mensen weer geld durven uit te geven aan hun huis, maar ook aan hun boodschappen, auto etc. De binnenlandse bestedingen stijgen een beetje. Dat draagt bij aan belangrijke groei in de binnenlandse economie. We verwachten tussen nu en anderhalf jaar ongeveer 150.000 banen er bij”, aldus De Boer.

Top 20

De Boer: “Nederland is een mid-sized economie. Het land waarin we wonen is klein maar we zitten in de top 20 grootste economieën ter wereld. Als je kijkt naar de inkomen per hoofd zitten we in de top 10. Ik zeg dit niet uit arrogantie maar ik wil dat wij vanuit zelfbewustzijn daarover praten. VNO-NCW zegt van waarom zouden wij niet ons best doen, net zoals Turkije dat doet, ambitie neerleggen en zeggen dat we nummer één willen worden. Dat kan, daar is onze strategie op gericht.”

 

© Turksemedia.nl

Apr 18, 2015
Loading posts...