<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 20, 2018

Harde klappen bij BBC: ‘In Turkije zitten geen journalisten vast vanwege beroep’

Academicus Gülnur Aybet liet tijdens het tv-programma Hardtalk van de BBC in stevige woorden weten dat er in Turkije geen journalisten vastzitten vanwege hun perswerkzaamheden.

Velen van hen worden bijvoorbeeld vervolgd wegens terreurverheerlijking of voor deelname aan een gewapende terreurgroep, zoals de PKK, DHKP-C, THKP-C of MLKP, zei Aybet, tevens een van de hoofdadviseuren van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Anderen worden vervolgd vanwege strafbare feiten variërend van gewapende aanvallen, mishandeling en huiselijk geweld tot afpersing en chantage, maakte zij duidelijk.

Na een arrestatie krijgt men een formulier waarop het beroep gemeld dient te worden. Als iemand daarop ‘journalist’ schrijft, hetgeen wat wordt meegenomen in statistieken over het aantal journalisten die opgesloten zitten, betekent het niet dat het daadwerkelijk om een verslaggever gaat, liet de academicus weten.

De presidentiële adviseur vindt het ook onzin om te suggereren dat academici ontslagen worden omdat ze kritisch zijn op de Turkse president. Refererend aan mensen die hun steun hebben uitgesproken voor een terreurbeweging vertelde Aybet: “Dit zijn mensen die terreur verheerlijken. U vraagt nooit waarom? Bent u ooit bij een rechtszaak tegen coupplegers geweest? Heeft u ooit gesproken met nabestaanden van terreurslachtoffers?”

Censuur BBC

Na haar interview werd ook bekend dat de BBC aan censuur heeft gedaan, melden Turkse nieuwsdiensten. Het stuk waarin Aybet aan Stephen Sackur, de interviewer, vraagt of hij op de hoogte is van de straffen die zijn uitgedeeld aan mensen in Groot-Brittannië wegens terreurverheerlijking, is weggelaten. De interview werd namelijk eerst op band vastgelegd en niet rechtstreeks uitgezonden.

Het hele interview, met alle behandelde onderwerpen, is hieronder terug te kijken (Taal: Engels, duur: 12:51):

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 20-12-2018

Dec 20, 2018
Loading posts...