<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 27, 2016

Helden: Turkse boeren namen het op tegen F16’s tijdens coup

Een van de vele heldendaden die ervoor hebben gezorgd dat de staatsgreep in Turkije is mislukt, is de strijd van de Turkse boeren bij vliegbasis Akinci in Ankara-Kazan. Daar werden F16’s met daarin coupplegers tegengehouden door Turkse boeren die hun akkers met hun langverwachte gewassen en oude autobanden in brand hebben gestoken. De rook die daaruit kwam, zorgde ervoor dat de gevechtsvliegtuigen nauwelijks konden opstijgen.

De heldendaad en tegenaanval op de coupplegers bleef niet bij een rooktactiek. Een deel van de grote groep Turken, die voor en rondom de basis waren verzameld, besloot ook om op de startbaan van de F16’s te liggen op gevaar voor eigen leven, liet de burgemeester van Kazan Lokman Ertürk weten. “Ze hebben als helden gestreden net zoals tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de Slag om Gallipoli”, zei Ertürk. “De lokale bevolking deed er alles aan om die vliegtuigen aan de grond te houden. Ze lagen zelfs op de startbaan.”

Dorpshoofd Halil İbrahim Gürağaç gaf aan dat ze op het nieuws hoorden dat er een coup gaande was en dat het luchtruim was afgesloten. “Het nieuws dat de F16’s vanaf deze vliegbasis gingen opstijgen om het Kandil-gebergte en terroristen te bombarderen was snel verspreid, maar daar geloofden wij niet in. Het ging om een leugen. Er zaten coupplegers in die F16’s.”

Kogelregen

Militairen die meededen aan de coup hebben geschoten op de bevolking van Kazan. Daarbij zijn 9 Turken om het leven gekomen, 84 mensen raakten gewond.

De lokale autoriteiten melden dat de mensen die zijn omgekomen voor hun land, herdacht zullen worden door middel van monumenten. “Zo zal ons nageslacht ook weten wat er hier in Kazan is gebeurd.”

Turks leger

De startbaan van de Akinci-basis, die het commandocentrum was van de coupplegers, is later door het Turkse leger gebombardeerd om het vliegverkeer van het militaire vliegveld geheel te stoppen.

Zoon Erdoğan

De zoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, bracht een bezoek aan de gemeente Kazan en families van omgekomen burgers. Hij noemde de heldendaad van de bevolking van Kazan “een voorbeeld voor de wereld hoe Turken hun onafhankelijkheid verdedigen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 27-07-2016

Jul 27, 2016
Loading posts...