<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 24, 2019

Hevige ruzie tussen Italië en Frankrijk

Italië beschuldigt Frankrijk van de migrantencrisis in Europa en roept de EU op om Frankrijk te straffen voor zijn kolonialistische beleid op het Afrikaanse continent.

De Italiaanse vicepremier Luigi di Maio wreef recent Frankrijk erop aan landen in Afrika te hebben gekoloniseerd en daarmee voor armoede op dat continent heeft gezorgd waardoor de migrantencrisis is ontstaan. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Italiaanse ambassadeur als vergelding op het matje om de ‘vijandige opmerkingen’ van Italië te veroordelen.

“Als vandaag mensen Afrika verlaten, is het omdat sommige Europese landen, met name Frankrijk, nooit zijn gestopt met het koloniseren van tientallen Afrikaanse staten”, sprak Di Maio tijdens een bijeenkomst in de regio Abruzzo in Italië.

Frankrijk noemde de beschuldigingen van Italië “belachelijk”, aldus Reuters op basis van een Franse bron bij het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron.

Italië, Spanje en Griekenland zijn de eerste bestemmingen van migranten en asielzoekers die vanuit Afrika naar Europa komen.

Olie op het vuur

Het recente geschil tussen de twee kolonialistische machten zet de centristische Franse regering verder tegen de extreemrechtse populistische Italiaanse coalitie. De Italiaanse premier Giuseppe Conte gooide woensdag tijdens de Davos-top in Zwitserland olie op het vuur en vroeg Frankrijk om de zetel van de VN-veiligheidsraad aan de EU te overhandigen.

“Als Frankrijk onze zetel in de VN-Veiligheidsraad ter beschikking wil stellen, laten we dan erover praten en het doen in een Europese context als we echt belang willen hechten aan die context”, zei hij. “Ons doel kan niet zijn het geven van een extra stoel aan een individueel Europees land”, aldus de Italiaanse premier.

Wie begon de ruzie?

Het begon allemaal vorig jaar, toen Macron Italië bekritiseerde met de term “populaire melaatsheid”, omdat de populistische Liga en protestpartij M5S een coalitieregering vormden.

In reactie hierop steunde Italië de gewelddadige anti-regeringsdemonstraties van de gele hesjes die Frankrijk sinds 17 november teisteren. De Italiaanse regering moedigde demonstranten aan om niet op te geven.

Wiens geschiedenis is minder donker?

Italië was zelf een van de Europese kolonisten in Afrika. De Italiaanse kolonisatie begon in 1886 met de invasie van de Eritrese havenstad Massawa totdat het Italiaanse rijk de controle over Somalië, Ethiopië, Eritrea en Libië overnam.

De Libische verzetsbeweging, bijvoorbeeld onder leiding van de nationale oorlogsheld Omar Mukhtar, die in 1931 werd gevangengenomen en opgehangen, slaagde er uiteindelijk in 1951 in Libië te bevrijden van de Italiaanse bezetting. De helft van de Libische bevolking werd in vier decennia gedood.

De fascistische dictator Benito Mussolini verloor later de controle over alle Italiaanse koloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De bloedige geschiedenis van de Franse kolonisatie in Afrika dateert uit de 16e eeuw, culmineerde in de 19e en 20e eeuw en kwam na het Britse koloniale imperium.

Volgens publiek toegankelijke officiële en mediabronnen in Noord-Afrikaanse landen, die onafhankelijk werden van Frankrijk, hebben Franse strijdkrachten in Algerije alleen al meer dan een miljoen mensen gedood; honderdduizenden meer in andere gekoloniseerde landen zoals Tunesië, Marokko, Guinee, Gabon en Madagaskar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-01-2019

Jan 24, 2019
Loading posts...