<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 16, 2020

Honderden Turkse gebouwen en moskeeën in kerken veranderd

18 landen hebben ten minste 329 Ottomaanse bouwwerken en moskeeën in kerken veranderd.

Dat blijkt uit een langdurig onderzoek van architect Mehmet Emin Yılmaz, die in meer dan 10 jaar alle bouwwerken persoonlijk heeft bezocht.

Yılmaz begon zijn werk vanuit de Balkan en verklaarde dat hij zijn onderzoeksgebied steeds verder uitbreidde na meerdere ontdekkingen: “Eerst concentreerde ik me op Hongarije, Bulgarije en Griekenland, omdat in die landen de meeste (Turkse) gebouwen zijn omgebouwd tot kerken.”

Daarna reisde Yılmaz af naar landen en regio’s zoals Grieks-Cyprus, Kroatië, de Krim, Kosovo, Macedonië, Moldavië, Roemenië en zag dat er uiteindelijk in 18 landen minstens 329 Turkse bouwwerken zoals moskeeën, gebedsplaatsen, badhuizen, torens en grafruimtes zijn veranderd in kerken.

Alle gebedshuizen stonden in de richting van Mekka en hadden een Turkse bouwstijl, liet de Turkse architect weten. “Men heeft de bouwwerken zoveel mogelijk proberen te veranderen, maar achter geplaatste muren bleken nog restanten van de Turkse muren te zijn.”

In Bulgarije en Griekenland zijn respectievelijk 117 en 101 moskeeën omgebouwd tot kerken. Ook zijn Turkse torens met wijzerplaten (klok) omgetoverd tot kerk- en klokkentorens. Turkse badhuizen en fonteinen mochten ook niet voortbestaan.

Het valt wel erg op dat met name moskeeminaretten snel uit het straatbeeld moesten verdwijnen, gezien de wijze hoe dat is gedaan, benadrukte Yılmaz. “Zo is in Sofia in 1878 in één nacht zeven minaretten opgeblazen met dynamieten.”

Yılmaz zei dat hij met name bouwwerken van Turken wilde identificeren. “Er is geen andere natie dan Turkije die zo respectvol is omgegaan met bouwwerken van eerdere beschavingen. De Turken kennen geen persoonlijkheidsstoornissen en hebben daarom bouwwerken van eerdere beschavingen niet vernietigd.”

“Kerken die hier moskeeën zijn geworden, zijn qua architectuur onaangetast gebleven. Een voorbeeld: de Aya Sofya-moskee [in Istanbul] is dankzij intensieve bescherming sinds 1453 zo origineel mogelijk bewaard gebleven, zowel binnens- als buitenshuis. Er zijn alleen minaretten toegevoegd. De architectonische kenmerken van moskeeën die Europeanen in kerken hebben veranderd, zijn echter volledig veranderd”, aldus Yılmaz.

Yılmaz heeft zijn onderzoek ook opgenomen in een boek, dat 575 bladzijden telt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-07-2020

Jul 16, 2020
Loading posts...