<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 25, 2019

Hongarije: EU speelt met Turkije

Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto is de Europese Unie (EU) niet respectvol bezig tegen Turkije omdat het land aan het lijntje wordt gehouden.

Dat zei hij woensdag tegen Turkse journalisten in New York.

“We zijn zeker niet tevreden met de spelletjes die de EU speelt met Turkije. Dat is allemaal oneerbiedig”, merkte de Hongaarse minister op.

Over de aantijgingen aan het adres van Turkije dat het land zich distantieert van de EU en daardoor de betrekkingen met Rusland en China verder verstevigt, zei Szijjarto dat de EU niet eerlijk en hypocriet reageert.

“Turkije, dat een zeer strategische partner is, ontvangt kritiek en beschuldigingen die niet eerlijk en bevooroordeeld zijn. Datzelfde geldt ook voor Hongarije. De heer Çavuşoğlu spreekt altijd openlijk en transparant tijdens NAVO-vergaderingen. Dat stel ik zeer op prijs. Degene die Turkije en ons beschuldigen van nauwe relaties met China, hebben zelf veel nauwere betrekkingen met China.”

Szijjarto benadrukte dat beschuldigers naar de cijfers moeten kijken. “90,1 procent van de Chinese handel met de EU gaat naar westerse Europese landen. Het is niet Hongarije dat 300 Airbus-toestellen verkoopt aan China. Als het gaat om de relaties met China en Rusland, is in Europa sprake van een zware hypocrisie. Ze zijn zelf voor honderden miljarden euro bezig met China.”

De Hongaarse minister merkte ook op dat Europa zijn veiligheid te danken heeft aan Turkije. “De veiligheid van Europa start in Turkije. Daarom hou ik er niet van dat Europa Turkije en diens leider zoveel bekritiseert. Eerst uiten we zware kritiek waarna we verwachten dat Turkije ons beschermt.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEW YORK | Gepubliceerd: 25-04-2019

Apr 25, 2019
Loading posts...