<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 08, 2020

Hongarije: Veiligheid van Europa in handen van Turkije

Europese landen hebben hun veiligheid te danken aan Turkije.

Dat benadrukte de Hongaarse buitenlandminister Peter Szijjarto maandag tijdens zijn staatsbezoek aan Turkije.

Szijjarto prees de Turkse opvang van miljoenen vluchtelingen. “Als Turkije er niet was geweest, stonden duizenden migranten aan de grenzen van de EU”, zei hij tijdens een persconferentie met zijn Turkse tegenhanger in Ankara.

“Of ze het nu leuk vinden of niet, de veiligheid van de EU is grotendeels in handen van Turkije”, onderstreepte de Hongaarse minister.

Szijjarto zei dat internationale samenwerking zou moeten bijdragen “aan het gelukkig maken van iedereen thuis” en dat internationale steun nodig is om nieuwe migratiegolven te voorkomen en iedereen te helpen terugkeren naar zijn eigen land en huis.

Turkije vangt momenteel bijna vier miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld.

Szijjarto drong er ook op aan dat geschillen tussen Turkije en de EU “achterwege gelaten moeten worden”. Volgens hem “moet de EU met wederzijds respect in overeenstemming met internationale wetten handelen”.

“We moeten dubbele maatstaven en hypocrisie vermijden”, zei de Hongaarse minister, eraan toevoegend dat zijn land zich inzet voor dialoog tussen Turkije en andere EU-lidstaten.

Szijjarto is later op de dag ontvangen door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Hij kreeg ook een rondleiding van de Turkse technologieminister Mustafa Varank door de presidentiële volksbibliotheek.

Turkije

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu riep de Europeanen op tot eerlijke bemiddeling omtrent de kwestie in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. “Hongarije is een land dat duidelijk laat zien dat het gekant is tegen onrecht. Daarom valt onze aanpak van zaken samen. Ook wij zijn tegen de dubbele maatstaven en [Europese] hypocrisie waarmee Hongarije te maken krijgt.”

“Het belangrijkste is dat we ons allemaal op één Europese continent bevinden en hier leven. We moeten de samenwerking stimuleren om van dit continent een werelddeel met meer stabiliteit en economische ontwikkeling te maken”, aldus Çavuşoğlu namens Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-12-2020

 

Dec 08, 2020
Loading posts...