<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 18, 2019

Hoogleraar Oxford: Turkije rolmodel voor moslimlanden

Hoogleraar Adeel Malik van de Universiteit van Oxford vindt dat moslimlanden lessen moeten trekken uit de voortgang en ontwikkeling van Turkije. Hij geeft les aan de faculteit Internationale Ontwikkeling.

Het Turkse model dient als een belangrijke voorbeeld en les, namelijk dat binnenlandse politieke soevereiniteit gekoppeld is aan economische onafhankelijkheid, zegt Malik in een exclusief interview.

Hij stelt dat Turkije een regionale macht is geworden in het Midden-Oosten en een situatie heeft ontwikkeld voor een alternatief discours. Hij identificeert Israël, de Verenigde Staten, Rusland en Iran als vier andere mogendheden in de regio.

“Deze toename van het internationale aanzien van Turkije hangt gedeeltelijk samen met de manier waarop de economische macht binnen Turkije is veranderd”, vertelt de Oxford-geleerde. “Turkije is een belangrijke gasbron voor Europa. Het biedt migranten een route om doorheen te komen. Dus wat er in Turkije gebeurt, heeft effect op de rest van de wereld.”

Couppoging

De hoogleraar waarschuwt dat er aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van externe machten bij de in 2016 verijdelde staatsgreep in Turkije. “Als iemand die zich op de campus van Oxford bevond en naar de CNN-uitzending keek in die tijd, kon ik zien dat mensen de coup eerst verwelkomden en daarna plotseling van toon zijn veranderd”, merkt Malik op.

Hij prijst, als iemand die gespecialiseerd is in politieke economie, het ontwikkelingsmodel van Turkije. “Veel mensen zijn van de onderklasse naar de middenklasse gestegen. Daarom biedt Turkije een zeer interessante basis voor andere Islamitische ontwikkelingslanden van deze omvang”, voegt hij eraan toe en zegt dat Egypte, Pakistan of een ander land geen politieke soevereiniteit kan bereiken zonder economische onafhankelijkheid.

Istanbul: een nieuw sociaal kiesdistrict

Malik laat weten dat het sociaaleconomische profiel van de pas opgedoken gedeelten van de grootstedelijke metropool Istanbul laat zien dat mensen van nederige afkomst hebben geprofiteerd van verstedelijking.

“Ik heb als sociaal wetenschapper opgemerkt dat dit het soort peri-urbanisatie van Istanbul is dat een nieuw sociaal kiesdistrict vertegenwoordigt, wat absoluut essentieel is voor de nieuwe politieke economie van Turkije.”

Turkije, samenvloeiing van Oost en West

De expert benadrukt dat de geografische ligging van Turkije tussen het oosten en het westen, gekoppeld aan zijn democratische cultuur, open markt en het omarmen van de Islam in de publieke sfeer, het een unieke status heeft gegeven.

“Dit alles biedt een zeer solide basis voor Turkije, om op te treden als een knooppunt voor dialoog.”

Malik merkt op dat er veel dialogen plaatsvonden elders in Washington, Londen en New York, maar ze een herhalend discours aanhouden. “De echte uitdaging voor Turkije is om naar voren te komen als een land dat intellectuele onafhankelijkheid kan bevorderen.”

De econoom van Oxford zegt dat de uitdaging voor intellectueel en diplomatiek leiderschap in Turkije “nieuwe ideeën aansnijden die dominante paradigma’s uitdagen en een nieuwe ruimte creëren voor de machteloze mensen in de wereld”.

De geleerde identificeert Turkije als een natuurlijke thuisbasis voor dialoog en vindt dat Ankara een ander perspectief biedt voor wetenschappers om een ​​alternatief discours te ontwikkelen dat de reguliere westerse academische wereld momenteel verwaarloost.

“Er is een reële behoefte aan dat Turkije zijn potentie toont en kansen biedt aan mensen uit het Oosten. Mensen die geen enkel ideeënforum hebben in het Westen, maar die wel over hun problemen kunnen praten, genereren een nieuw discours en bewerkstelligen echte intellectuele onafhankelijkheid”, aldus Malik.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 18-05-2019

May 18, 2019
Loading posts...