<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 02, 2015

HOTIAD verwacht stijging Turkse overnames in Nederland

Het aantal overnames door Turkse bedrijven in Nederland zal de komende jaren toenemen. Dat zegt voorzitter Hikmet Gürcüoğlu van de Turks-Nederlandse ondernemersvereniging Hotiad.

“Wij zien dat er in Turkije een trend gaande is vanwege de positieve economische ontwikkelingen. Steeds meer Turkse bedrijven richten hun vizier op Nederland. De aanwezigheid van Turkse ondernemers en Turkse banken in Nederland speelt daarbij een belangrijke rol. Nederland wordt door het Turkse bedrijfsleven goed in de gaten gehouden”, vertelt Gürcüoğlu.

Naast Turkse bedrijven zoals broodjesketen Simit Sarayı en ijsketen Mado, die inmiddels hard groeien in Nederland, hebben ook Turkse bedrijven interesse in overname van Nederlandse ondernemingen. Zo nam de Turkse Yıldız Holding koekjesfabrikant United Biscuits over, bekend van Verkade en Sultana, en nam de Turkse Eroğlu Holding de Nederlandse modemerk Mexx over. Ook kwam er een bod vanuit Turkije op bouwbedrijf Ballast Nedam.

Gürcüoğlu is blij met deze ontwikkeling. “Voorheen zagen we vooral Nederlandse ondernemingen richting Turkije gaan, maar nu zien we het omgekeerde gebeuren. Daardoor zal de handel tussen beide landen alleen maar toenemen. De Turkse zakenwereld in Nederland heeft zich enorm goed ontwikkeld. Zij hebben de contacten en kunnen Turkse bedrijven naar Nederland halen.”

web23fqewdcs

Ook in Nederland zijn Nederlands-Turkse ondernemers zeer actief. In 2013 zijn meer dan 3100 Turkse Nederlanders een eigen onderneming gestart, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2014 waren dat er 3000.

HOTIAD, de ondernemersvereniging van Turks-Nederlandse middelgrote en grote bedrijven in Nederland, is de primaire woordvoerder van Turkse ondernemers in Nederland. De ondernemersclub, dat 35 leden telt en veelal uit zuivelbedrijven, investeringsbedrijven, transportbedrijven en notarissen bestaat, heeft zijn krachten gebundeld wat regelmatig leidt tot nieuwe gezamenlijke investeringen en strategiebepaling. Bij deze bedrijven werken in totaal 2000 mensen. Deze Nederlands-Turkse bedrijven hebben inmiddels een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro.

Nederland en Turkije hebben al meer dan 400 jaar diplomatieke betrekkingen en zijn elkaars belangrijke handelspartners. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş zei tijdens een bezoek in Den Haag dat Turkije de handel met Nederland wil opschroeven tot jaarlijks 15 miljard dollar.

 

© Turksemedia.nl

Aug 02, 2015
Loading posts...