<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 12, 2021

IMF verlaagt groeiverwachting voor wereld, maar verhoogt flink die van Turkije

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie herzien naar 5,9 procent, een daling van 0,1 procent. Dat van Turkije is flink verhoogd, van 5,8 naar 9 procent.

Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag is uitgebracht.

De wereldvoorspelling voor 2022 wordt stabiel gehouden op 4,9 procent in vergelijking met de vorige update die in juli werd uitgebracht, verklaarde het IMF in zijn rapport World Economic Outlook.

Verwijzend naar de door coronapandemie veroorzaakte langer dan verwacht durende voorraadtekorten, beschreef het IMF: “… de risico’s voor de economische vooruitzichten zijn toegenomen en de afwegingen tussen beleid zijn complexer geworden.”

Het IMF benadrukte dat de economische vooruitzichten voor de ontwikkelingslanden met een laag inkomen aanzienlijk zijn verslechterd als gevolg van de “verslechtering van de pandemische dynamiek”, terwijl verstoringen van de voorziening moeilijkere vooruitzichten op korte termijn creëren voor de groep met geavanceerde economieën.

De geavanceerde economieën zullen dit jaar naar verwachting met 5,2 procent groeien, 0,4 procent minder dan verwacht op basis van het vorige rapport.

Het IMF verwacht dat de mondiale groei op middellange termijn (na 2022) zal afzwakken tot zo’n 3,3 procent.

De output van de geavanceerde economie zal naar verwachting de pre-pandemische projecties op middellange termijn overtreffen, aangezien mogelijke beleidsondersteuning in de VS het potentieel kan vergroten.

“Daarentegen worden aanhoudende productieverliezen verwacht voor de opkomende markten en de zich ontwikkelende economiegroep als gevolg van langzamere uitrol van vaccins en over het algemeen minder beleidsondersteuning in vergelijking met geavanceerde economieën”, merkte het op.

Over de stijgende inflatie als gevolg van verstoringen tussen vraag en aanbod en hogere grondstoffenprijzen, vertelde het IMF dat de prijsdruk naar verwachting volgend jaar zal afnemen.

Turkije

Het IMF heeft de groeiprognose voor de Turkse economie voor 2021 van 5,8 procent verhoogd naar 9 procent. De projectie voor volgend jaar blijft op 3,3 procent, maar dat getal is, wanneer het Turkije betreft, achteraf zeer vaak bijgesteld naar boven.

De groeiverwachtingen van het fonds voor het eurogebied is gedaald naar 5 procent, terwijl dat eerder in juli 5,4 procent was.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-10-2021

Oct 12, 2021
Loading posts...