<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 23, 2023

In Nederland gevonden Turks artefact terug naar Turkije

Een eeuwenoud steenfragment uit Turkije heeft zijn weg terug naar huis gevonden vanuit een museum in Leiden. Het artefact werd deze week opgehaald door de Turkse ambassadeur in Den Haag Selçuk Ünal en cultuur- en toerismeadviseur bij de Turkse ambassade Pınar Bilgen Ermiş.

“Een belangrijk moment in het behoud van cultureel erfgoed”, reageerde Ünal in een interview. Het bleek dat een anonieme verzamelaar het artefact had ingeleverd bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Eerder informeerde het Nederlands Instituut in Istanbul het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme over het steenfragment. Na onderzoek van deskundigen werd definitief vastgesteld dat het historische voorwerp inderdaad uit Turkije afkomstig was.

De Turkse ambassadeur liet weten dat men denkt dat het artefact een architectonisch stuk of een grafsteen is. Omdat weinig bekend is over het verleden van het artefact, besloten officials van het Leidse museum, als vertoon van cultureel rentmeesterschap, het stuk vrijwillig terug te brengen naar zijn thuisland.

“Het historische artefact draagt ​​de inscriptie ‘UESE[B].’ Het is mogelijk dat deze letters deel uitmaken van de namen ‘Eusebius’ of ‘Eusebeia.’ “De conservator van het museum dateert deze steen ook in de tweede of derde eeuw na Christus”, aldus de Turkse ambassadeur.

Er wordt aangenomen dat het steenfragment afkomstig is uit Perge, een oude Lycische en later Griekse nederzetting langs de zuidkust van Turkije. De ruïnes liggen nu ongeveer 5 kilometer van de populaire moderne badplaats Antalya aan de Turkse Riviera.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-09-2023

Sep 23, 2023
Loading posts...