<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 19, 2016

‘Internationale aanval op Turkse hazelnoot’

De Turkse hazelnoot wordt op internationaal niveau aangevallen.

Dat meldt Ali Kopuz, de Turkse voorzitter van de handelsbeurs van Istanbul (ISTIB).

“We moeten uitkijken dat de Turkse hazelnoot, van groot belang voor Turkije, niet ten onder gaat door goedkope spelletjes”, laat Kopuz weten.

De Turkse voorzitter doelt daarmee op een internationale lastercampagne die is gestart tegen de Turkse hazelnoot, de hazelnoot met de beste kwaliteit ter wereld. “85 procent van de wereldhazelnootproductie gebeurt in Turkije. Met deze aanval wil men dat Turkije minder kan produceren”, zegt Kopuz.

Italië

Volgens nieuwsberichten zou Italië recent de Turkse hazelnoot op de lijst van gevaarlijke voedingsmiddelen hebben geplaatst, omdat het kankerverwekkende aflatoxinen zou bevatten. “Daar is helemaal niets van waar”, zegt Kopuz die het niet daarbij laat: “De vereniging die achter dit nieuws zit, is Coldiretti, de Italiaanse vereniging van landbouwers. Tuurlijk gaan ze niet zeggen dat de Turkse hazelnoot zo goed is. In 2015 importeerde Italië 47 procent meer uit Turkije en kwam daarmee uit op een bedrag van 295 miljoen euro. De Italiaanse landbouwers maken zich hierdoor zorgen.”

De Turkse voorzitter laat ook weten dat het bedrijf dat de Turkse hazelnoot exporteert, een Italiaans bedrijf is dat zeer streng is en zware kwaliteitsnormen hanteert. “Er kan geen hazelnoot met kankerverwekkende stoffen naar Italië gaan.”

internationale-aanval-op-turkse-hazelnoten-2

Turkije

Overigens wordt niet alleen de Turkse hazelnoot niet met rust gelaten, ook wordt volgens de Turkse premier Binali Yildirim het land in zijn geheel zwartgemaakt door internationale media.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 19-10-2016

Oct 19, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...