<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 12, 2015

‘Iran en sjiitische milities achter spanningen Ankara-Bagdad over Turkse militairen’

Voormalig gouverneur van Mosul Asil Nuceyfi stelt dat sjiitische milities gesteund door Iran achter de harde woorden van de Iraakse premier Haider al-Ibadi tegen Turkije zit.

Dat zei Nuceyfi tegen persbureau AA in Arbil.

“De reorganisatie van het militaire personeel door Turkije in het Bashiqa-kamp in de buurt van de Noord-Iraakse stad Mosul is geen onaangekondigde zet geweest. De Iraakse premier vroeg hier zelf om toen hij een jaar geleden in Turkije was. Hij vroeg de Turkse premier Ahmet Davutoğlu om hulp en kreeg als antwoord dat de nodige stappen zouden worden gezet. Zo stuurde Turkije een vrachtvliegtuig met wapens en munitie naar het Iraakse ministerie van Defensie”, zegt de oud-gouverneur van Mosul.

webr3feqdacxz

De Iraakse premier sprak van “een inval van Turkse troepen in het noorden van het land” en diende daarna een formele klacht in bij de VN-Veiligheidsraad over het onmiddellijk terugtrekken van Turkse troepen uit het land.

Op de vraag waarom de Iraakse premier spijt kreeg nadat hij om hulp vroeg en nu harde woorden gebruikt tegen Turkije antwoordt Nuceyfi: “Hij heeft dat moeten doen nadat hij onder druk is gezet door sjiitische milities die door Iran worden gesteund. Ze beseften dat Soennitische Arabieren die in het noorden van Irak wonen sterker werden na bewapening en training. Ze zagen dat Turkije dit zeer serieus neemt. Ze hadden niet verwacht dat Turkije de militairen die ze opleiden zo sterk kon krijgen. De opkomst van deze macht hebben ze als een verrassing ervaren. Hierdoor zijn ze zich flink gaan inzetten om dit tegen te gaan”, zegt Nuceyfi.

De Turkse premier Ahmet Davutoğlu verklaarde dat de reorganisatie van de troepen een routinezaak was bij het kamp dat een jaar geleden in samenwerking met de Iraakse autoriteiten is opgezet. “Dit is in overleg gebeurd met Iraakse functionarissen”, meldde het kantoor van de premier.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan zei dat de ingezette militairen zijn gestuurd om militairen te beschermen die Iraakse en Koerdische manschappen trainen. “Ze worden daar getraind om terreurgroep IS (Daesh) in Irak van de kaart te vegen”, meldt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ARBIL

Dec 12, 2015
Loading posts...