<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jul 09, 2020

Islamitisch rentevrij bankieren steeds meer in opmars

Het wereldmarktaandeel van Islamitisch rentevrij bankieren is opgelopen tot 6 procent. Het totale wereldwijde volume wordt geschat op zo’n 2,2 biljoen dollar in 2024, de totale activa van Islamitische financiering op zo’n 3,4 biljoen dollar.

Dat liet de Turkse econoom Necdet Şensoy van de Istanbul Commerce University donderdag in een interview weten.

Er zijn in totaal 520 Islamitische banken in 72 landen, waarvan 301 volwaardige Islamitische banken en zogeheten ‘window-banks’ als traditionele kredietverstrekkers fungeren, zei Şensoy, die tevens voormalig raadslid van de Turkse Centrale Bank is.

Islamitisch window-banking is een soort operationele structuur om Islamitische financiële producten en diensten aan te bieden via vestigingen van conventionele banken.

Şensoy benadrukte dat vanaf 2018 het aandeel van Islamitische banken in de activa van de wereldwijde banksector 6 procent is geworden. Van die Islamitische financiële activa zit zo´n 51 miljard dollar in Turkije, 521 miljard dollar in Maleisië, 486 miljard dollar in Indonesië en 125 miljard dollar in Qatar.

Participatie

In Turkije staat het Islamitische of renteloze banksysteem bekend als participatiebankieren.

“Het Istanbul Finance Center in Turkije kan Islamitische financiële producten [zoals Sukuk en fondsen] aantrekken. Dat kan door een legale en financiële infrastructuur tot stand te brengen”, vertelde Şensoy.

Verwacht wordt dat het Istanbul Finance Center-project, dat naar verwachting begin 2022 wordt afgerond, Turkije een wereldwijd knooppunt voor financiële systemen en niet-bancaire financiële methoden, waaronder Islamitische financiering, zal maken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-07-2020

Jul 09, 2020
Loading posts...