<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2021

Israël bedankt Turkije voor vrijlaten Israëlisch stel

Israël heeft Turkije officieel bedankt voor de vrijlating van een Israëlisch stel, dat recent in Istanbul foto’s maakte van de residentie van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Zij werden daarop gearresteerd.

Het waren de Israëlische premier Naftali Bennett en buitenlandminister Yair Lapid die donderdag president Erdoğan bedankten voor de vrijlating van Mordi en Natali Oknin, die achteraf geen spionnen bleken te zijn. Het stel maakte meerdere foto’s vanuit de nieuw geopende Çamlıcatoren in Istanbul en richtte zich opvallend vaak tot de residentie van Erdoğan.

Ook vond donderdag een telefonisch gesprek plaats tussen de Turkse leider en de Israëlische president Isaac Herzog. Daarin werd het belang van de betrekkingen tussen Turkije en Israël benadrukt, welke cruciaal zijn voor de “veiligheid en stabiliteit van het Midden-Oosten”.

“Meningsverschillen kunnen tot een minimum kunnen worden beperkt als er met wederzijds begrip wordt gehandeld in zowel bilaterale als regionale kwesties”, maakte Erdoğan de leider van Israël duidelijk.

Verder benadrukte Erdoğan het belang van het herstellen van “vrede, tolerantie en een cultuur van coëxistentie in de regio”. Het verbeteren van de Palestijns-Israëlische betrekkingen en de hervatting van het vredesproces behoren tot de prioriteiten, benadrukte hij.

Hij merkte ook op dat het onderhouden van gesprekken en dialoog tussen Turkije en Israël “voor beide partijen voordelig” zou zijn.

Volgens een verklaring van het Israëlische voorzitterschap verliep het telefoongesprek tussen Erdoğan en Herzog in een positieve geest. Herzog zei dat hij een uitgebreide dialoog met Turkije verwelkomt over bilaterale en regionale kwesties die verband houden met vrede, aldus de verklaring.

De twee leiders kwamen ook overeen vaker contact te houden, is benadrukt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-11-2021

Nov 18, 2021
Loading posts...