<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jul 19, 2023

Israël erkent soevereiniteit Marokko over Westelijke Sahara

Israël heeft de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkend, zo maakten de Marokkaanse autoriteiten maandag bekend.

Dat staat in een bericht dat de Marokkaanse koning Mohammed VI ontving van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu benadrukte dat “deze positie van zijn land zal worden belichaamd in alle relevante acties en documenten van de Israëlische regering.”

Ook is benadrukte dat de VN, regionale en internationale organisaties, waar Israël lid van is, evenals alle landen waarmee Israël diplomatieke betrekkingen onderhoudt, op de hoogte zullen worden gebracht van dit besluit.

Volgens de verklaring overweegt Israël ook de opening van een consulaat in de stad Dakhla in de Westelijke Sahara als onderdeel van zijn besluit.

Op 3 juli zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen dat Tel Aviv zijn definitieve beslissing over de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara-regio zal nemen op het Negev-forum dat de komende maanden nog in Marokko zal worden gehouden.

Op 10 december 2020 kondigden Israël en Marokko de hervatting van de diplomatieke betrekkingen aan, nadat deze in 2000 waren opgeschort.

Het woestijngebied is opgeëist door Marokko en de inheemse Sahrawi-familie, geleid door het Polisario-front en gesteund door Algerije, dat vluchtelingen uit de regio opvangt.

Polisario vecht voor een onafhankelijkheidsreferendum en heeft de steun van de VN.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-07-2023

Jul 19, 2023
Loading posts...