<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 13, 2017

Israël spreekt steun uit voor nieuwe staat ‘Koerdistan’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn steun uitgesproken voor een nieuwe Koerdische staat in Irak. Het land ziet graag dat het omstreden referendum voor onafhankelijkheid van de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak doorgaat, terwijl de Iraakse regering en parlement fel tegen verdeling van Irak zijn.

Het kantoor van de Israëlische premier benadrukt ook in een verklaring “dat Israël de ‘legitieme’ pogingen van het Koerdische volk voor een eigen staat ondersteunt”.

Netanyahu gaf vorige maand ook aan dat [Iraakse] Koerden “dappere pro-westerse mensen zijn die hun waarden delen”.

Ondanks dat het kantoor van Netanyahu ook meldt dat Israël “de PKK weigert en het als een terroristische organisatie ziet”, klinken er andere geluiden bij het Israëlische leger.

Oud-stafchef Yair Golan, nog steeds actief bij het leger als generaal-majoor, zei vorige week in Washington dat hij de PKK niet als een terreurgroep ziet en ‘Iraanse, Iraakse, Syrische en Turkse Koerden bij elkaar moeten komen [verzamelen in een aparte staat]’. “Wel kan ik de exacte grenzen nog niet schetsen”, zei Golan.

Turkije, Iran, Duitsland, de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn tegen het zelfbenoemde ‘Koerdische’ referendum waarbij de nadruk is gelegd op de territoriale integriteit van Irak. Rusland wijst de Koerdische regering in Noord-Irak erop aan “goed na te denken over de consequenties van het referendum”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AL-QUDS | Gepubliceerd: 13-09-2017

Sep 13, 2017
Loading posts...