<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Oct 17, 2018

Israël: ‘Tel Aviv rekent op Saudi-Arabië, niet op Turkije’

Een Israëlische veiligheidsfunctionaris zei woensdag dat Israël vertrouwt op officiële verklaringen uit Saudi-Arabië met betrekking tot de vermiste journalist Jamal Khashoggi.

“Tel Aviv rekent op uitspraken van Saudi-Arabië, niet op verhalen uit Turkije”, vertelde de ambtenaar aan de in Londen gevestigde krant Elaph, waarbij hij om anonimiteit vroeg omdat hij niet bevoegd was om met media te praten.

De Israëlische functionaris betoogde dat de berichten die uit Turkije kwamen “niet gebaseerd waren op bewijs” en dat Tel Aviv indirect aan kant van Riyad staat over de zaak.

Hij zei dat Israël wacht op de voltooiing van een gezamenlijk Saudisch-Turks onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi. De veiligheidsfunctionaris beweerde dat “internationale media in berichtgevingen over Khashoggi rekenen op nieuws via bronnen op sociale media terwijl ze niet naar Saudische bronnen kijken”.

De verklaring van de ambtenaar is de eerste reactie van Israël met betrekking tot de verdwijning van de ervaren en prominente Saudische journalist. Volgens Elaph hebben Israëlische media niet veel aandacht besteed aan de zaak.

Mossad

Yossi Melman, een veiligheidsanalist van de Israëlische krant Maariv Daily, had eerder gesteld dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad mogelijk betrokken was geweest bij de verdwijning van Khashoggi. “Ik hoop dat Mossad geen hand heeft in de moord op Khashoggi, zelfs niet indirect”, zei hij.

Melman citeerde dat Mossad betrokken was geweest bij de ontvoering van Mehdi Ben Berka, een Marokkaanse oppositieleider die in 1956 in Parijs verdween.

Opheldering

Khashoggi, een columnist voor de Amerikaanse krant Washington Post, wordt sinds 2 oktober vermist nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul betrad. Gevreesd wordt dat hij daar is omgebracht.

Saudische autoriteiten moeten nog duidelijk uitleg geven over wat er met Khashoggi is gebeurd, terwijl verschillende landen – met name Turkije, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – erop aandringen dat het mysterie zo snel mogelijk wordt opgehelderd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – JERUSALEM | Gepubliceerd: 17-10-2018

Oct 17, 2018
Loading posts...