<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 29, 2024

Israël verliest steun Amerikaanse burgers

Een meerderheid van de Amerikanen keurt, in tegenstelling tot in november, nu de militaire acties van Israël in de Gazastrook af.

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup die woensdag werd vrijgegeven.

Volgens de laatste resultaten van de enquête van 1 tot 20 maart is de steun sinds november gedaald van 50 procent naar 36 procent, terwijl momenteel 55 procent het afkeurt.

Maar liefst 74 procent van de Amerikaanse volwassenen zegt dat ze het nieuws over de situatie tussen Israël en Hamas “op de voet volgen”, vergelijkbaar met de 72 procent die Gallup in november rapporteerde. Een derde van de Amerikanen (34 procent) zegt de situatie “zeer nauwlettend” te volgen.

Alle drie de grote partijgroepen in de VS zijn “minder voorstander” geworden van de Israëlische acties in Gaza dan in november, met een daling van 18 procent in de goedkeuring onder zowel de Democraten als de onafhankelijken en een daling van zeven punten onder de Republikeinen.

“Onafhankelijken zijn overgegaan van verdeeldheid in hun opvattingen over de Israëlische militaire actie naar verzet ertegen. De Democraten, die in november al grotendeels tegen waren, zijn dat nu nog meer, met 18 procent die het goedkeurt en 75 procent die het afkeurt.

“Republikeinen steunen nog steeds de militaire inspanningen van Israël, maar een kleinere meerderheid, 64 procent tegen 71 procent, keurt het nu goed”, blijkt uit de peiling.

Eerder deze week nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza in de maand Ramadan werd geëist. De VS onthield zich van stemming in plaats van hun veto te gebruiken. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelastte daarop een bezoek van zijn hoge adviseurs aan het Witte Huis af.

Israël voert sinds 7 oktober een dodelijk militair offensief op de Gazastrook sinds een grensoverschrijdende aanval door Hamas, waarbij zo’n 1.200 Israëli’s werden gedood. Sindsdien zijn ruim 32.200 Palestijnen gedood en ruim 74.500 gewond geraakt als gevolg van massavernietigingen en tekorten aan levensbehoeften. Er worden met name kinderen en vrouwen vermoord. Israël wordt door de wereld aangesproken om de poging tot genocide direct te stoppen.

Door de Israëlische oorlog is 85 procent van de bevolking van Gaza intern ontheemd geraakt. Dat komt naast acute tekorten aan voedsel, schoon water en medicijnen, terwijl een groot deel van de infrastructuur van de enclave beschadigd of vernietigd is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-03-2024

Mar 29, 2024
Loading posts...