<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 28, 2019

Israël voegt zich in rijtje tegen Maduro

Israël heeft zondag de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido erkend als waarnemend president van het Zuid-Amerikaanse land.

“Israël sluit zich aan bij de Verenigde Staten, Canada, de meeste landen van Latijns-Amerika en landen in Europa bij het erkennen van het nieuwe leiderschap in Venezuela”, verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een tweet.

Venezuela is sinds 10 januari opgeschrikt door protesten toen president Nicholas Maduro werd beëdigd voor een tweede termijn na een stemboycot door de oppositie. Woensdag noemde Guaido zich ‘interim-president’, kort erna gesteund door de Amerikaanse president Donald Trump.

Maduro schoot snel terug, verbrak de diplomatieke betrekkingen met Washington en gaf Amerikaanse diplomaten 72 uur om het land te verlaten. Hij liet veelvuldig weten dat de VS al langer een economische oorlog voert tegen zijn land.

Brazilië en de Organisatie van Amerikaanse Staten erkenden Guaido als de leider van Venezuela voorafgaand aan zijn formele aankondiging. Argentinië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Panama en Paraguay hebben dit voorbeeld gevolgd terwijl Bolivia en Mexico Maduro blijven erkennen als president.

Verschillende Zuid-Amerikaanse landen, Rusland, Turkije, China en Iran hebben ook solidariteit met Maduro uitgesproken.

Europese zwaargewichten – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje – namen een soortgelijke houding aan tegen de gekozen president van Venezuela en riepen Maduro op binnen acht dagen nieuwe verkiezingen aan te kondigen om de huidige politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land te verzachten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AL-QUDS/JERUZELAM | Gepubliceerd: 28-01-2019

Jan 28, 2019
Loading posts...