<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2024

Israëliërs willen verkiezingen na oorlog in Gaza

Uit een recente Israëlische opiniepeiling blijkt dat bijna de helft van de Israëli’s verkiezingen wil. Dat moet onmiddellijk nadat een staakt-het-vuren in de Gazastrook van kracht wordt.

Het Israëlische dagblad Maariv rapporteerde over de vrijdag gepubliceerde onderzoeksresultaten en zei dat 45 procent van de respondenten liever naar rechtstreekse verkiezingen zou gaan zodra er een wapenstilstand van kracht wordt.

Het dagblad merkte op dat 28 procent van de respondenten er de voorkeur aan geeft de politieke situatie te behouden zoals die is, terwijl 17 procent zei dat ze er de voorkeur aan geven de regering uit te breiden met de door Yair Lapid geleide partij Yesh Atid en de Yisrael Beiteinu-partij onder leiding van Avigdor Lieberman. De overige respondenten hebben geen specifieke mening.

Uit de laatste peiling, uitgevoerd door het Lazar Instituut onder een willekeurige steekproef van 511 Israëli’s met een geschat foutenpercentage van 4,3 procent, bleek dat als er die dag verkiezingen zouden worden gehouden, Netanyahu’s rechtse Likud-partij bijna de helft van haar huidige 32 zetels zou verliezen in de Knesset, het parlement van het land.

Ondertussen zou de Nationale Eenheidspartij, onder leiding van Gantz, 38 zetels behalen, vergeleken met de huidige 12 zetels, waarbij de oppositie in totaal 69 zetels veiligstelt, tegenover 46 zetels van partijen die de regering steunen.

Uit de peiling bleek dat slechts 32 procent van de respondenten “gelooft dat Netanyahu het meest geschikt is voor het premierschap, terwijl 49 procent zei dat oorlogskabinetslid Benny Gantz geschikter is voor de functie”.

Voor het vormen van een regering in Israël is het verkrijgen van het vertrouwen van ten minste 61 leden van de Knesset vereist.

De meningsverschillen binnen de Israëlische regering escaleren tussen ministers die het beleid van Netanyahu steunen met betrekking tot de aanval van het land op Gaza, en anderen die proberen aan te dringen op een overeenkomst om de terugkeer te verzekeren van de gijzelaars die door de Palestijnse groepering Hamas in de enclave worden vastgehouden.

Israël heeft meedogenloze lucht- en grondaanvallen op de Gazastrook gelanceerd sinds een grensoverschrijdende aanval van Hamas waarbij volgens Tel Aviv 1.200 mensen omkwamen.

Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zijn sindsdien minstens 27.019 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen. Meer dan 66.000 raakten gewond.

Door het Israëlische offensief is 85 procent van de bevolking van Gaza intern ontheemd geraakt vanwege acute tekorten aan voedsel, schoon water en medicijnen, terwijl volgens de VN 60 procent van de infrastructuur van de enclave is beschadigd of vernietigd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-02-2024

Feb 04, 2024
Loading posts...