<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 28, 2024

Israëlisch parlementslid: ‘Mogelijk iemand van binnenuit achter aanval Hamas’

Een Knesset-lid (Israëlisch parlement) heeft zondag gezegd dat “verraders van binnenuit” mogelijk achter de aanval van 7 oktober door de Palestijnse groepering Hamas zitten.

“Deze zaak stinkt. Ik weet niet wat we zullen vinden. Dat er verraders binnen zaten of een stel onprofessionele mensen”, benadrukte de Israëlische politicus Tzvika Foghel, tevens hoofd van het Nationale Veiligheidscomité, tegen de krant Maariv.

Foghel zei dat de Israëlische inlichtingendienst zich niet totaal onbewust kon zijn van wat er op 7 oktober ging gebeuren. “We zijn in Iran in de auto van een kernwetenschapper gestapt en hebben hem vermoord, maar we weten niet wat er in de Gazastrook gebeurde?”, vroeg hij zich af.

Het Israëlische parlementslid zei dat er een onderzoek moet worden ingesteld naar de gebeurtenissen van 7 oktober. “Als het hoofd van de Shin Bet (veiligheidsdienst) zegt dat er een onderzoekscommissie moet worden gevormd, zijn er veel partijen die zich zorgen maken over zichzelf in plaats van over de toekomst van het land.”

Hij zei dat als de samenzweringstheorie niet klopte, “we hele eenheden in het leger en generaties leiders zouden moeten vervangen”.

“Ze hadden geen ongelijk in hun standpunten. Ze waren eenvoudigweg onverantwoordelijk en onprofessioneel en ze deden de staat Israël onrecht aan”, zei hij. “Ik denk liever dat iemand ons van binnenuit heeft verraden.”

“Ik kan niet uitsluiten dat er hier sprake is van een samenzwering. We kunnen niet zo onverantwoordelijk zijn, maar ik hoop dat ik ongelijk heb”, vervolgde Foghel.

Israël bestormd de Gazastrook sinds een grensoverschrijdende aanval van Hamas, waarbij volgens Tel Aviv bijna 1.200 mensen omkwamen.

Ondanks een voorlopige uitspraak van het ICJ vrijdag die Tel Aviv opdroeg genocide in Gaza te voorkomen, zette Israël zijn aanval op de kustenclave voort. Daarbij zijn sinds 7 oktober volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten minstens 26.422 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen. 65.087 raakten gewond zijn geraakt.

Door het Israëlische offensief is 85 procent van de bevolking van Gaza intern ontheemd geraakt vanwege acute tekorten aan voedsel, schoon water en medicijnen, terwijl volgens de VN 60 procent van de infrastructuur van het geblokkeerde gebied beschadigd of vernietigd is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-01-2024

Jan 28, 2024
Loading posts...