<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 02, 2019

Israëlische lobby achter F-35-rel tussen Turkije en VS

De Israëlische lobby heeft in het geheim gelobbyd bij de Amerikaanse regering om geen F-35-straaljagers (JSF) te verkopen aan Turkije en dat land uit het programma te zetten. “Zo beoogt Israël zijn militaire voorsprong in de regio te behouden.”

Dat schrijven Israëlische media.

Kort nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de aankoop van het S-400 raketafweersysteem uit Rusland had goedgekeurd voor de nationale veiligheid van Turkije, begon Israël achter de schermen het Witte Huis aan te sporen Ankara uit het F-35-programma te zetten, meldde de Israëlische televisiezender 12 donderdag.

“Israël zette Washington onder druk om geen geavanceerde vliegtuigen te verkopen aan Turkije”, is bericht.

F-35-programma

Turkije werd vorige maand buitengesloten van het F-35-programma. De Amerikaanse regering verdedigde die daad met de bewering dat het Russische verdedigingssysteem F-35-toestellen in gevaar zou brengen.

Turkije ontkent die claim en benadrukt dat het jarenlang tevergeefs heeft geprobeerd het Amerikaanse Patriot-raketafweersysteem te kopen voordat het zich noodzakelijk tot de S-400 wendde.

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump het er niet mee eens was en weerstand bood tegen sanctionering van Turkije vanwege de S-400-kwestie, is er druk uitgeoefend door het Congres en zijn eigen regering om maatregelen tegen Turkije te nemen.

Steun VS aan Israël

De Israëlische regering kocht met behulp van Amerikaanse hulpfondsen ten minste vijftig F-35-vliegtuigen van defensiecontractant Lockheed Martin. Het land is de enige bezitter in het Midden-Oosten van de F-35.

Het jachtvliegtuig wordt tot 2024 in tussenleveringen van twee en drie toestellen geleverd aan Israël.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – JERUSALEM | Gepubliceerd: 02-08-2019

Aug 02, 2019
Loading posts...