<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 28, 2016

Israëlische media: Turkse overwinning op Israël

De overeenkomst tussen Turkije en Israël om de betrekkingen te normaliseren is een overwinning voor Turkije, zo meldden Israëlische media maandag. Verschillende Israëlische kranten en nieuwssites hebben hun ongemak geuit over de overeenkomst tussen de beide landen.

“Een overwinning van Hamas en Turkije”, schreef The Jerusalem Post over het akkoord. De invloedrijke krant Times of Israël sprak over “een belangrijke diplomatische overwinning voor Turkije”.

Het oudste dagblad van Israël, Haaretz, gaf aan dat het convenant met Turkije essentieel is, maar Turkije Israël niet meer zo hard nodig heeft als vroeger. Bovendien kon Israël, in plaats van zes jaar wachten, ook kort na het Mavi Marmara-incident instemmen met de Turkse eisen, schreef Haaretz.

Nieuwssite Ynet reageerde woedend op het akkoord en sprak over een overgave. “Het is betreurenswaardig dat de Israëlische regering heeft ingestemd met de Turkse eisen die aanzetten tot onderwerping. Het bieden van excuses en het betalen van schadevergoeding betekent dat je schuldig bent. Onze relatie met Turkije is wel belangrijk, maar zo ook onze nationale waardigheid. De Turkse president Erdoğan heeft zijn prioriteit laten zien: het verdedigen van de eer van Turkije”, aldus Ynet.

Betrekkingen

Turkije bevroor de banden met Israël nadat Israëlische militairen negen Turken hebben vermoord tijdens de bestorming van een hulpkonvooi voor Gaza. Israël moest hierna aan drie eisen voldoen wilde het de betrekkingen met Turkije weer zien normaliseren.

Maandag werden de details van de overeenkomst bekend. Naast de eerder aangeboden officiële excuses zal Israël een schadevergoeding van 20 miljoen dollar moeten betalen aan de nabestaanden van de omgekomen Turken. Als derde Turkse eis wordt ook de Israëlische blokkade van de Gazastrook verlicht voor de wederopbouw van Gaza en humanitaire hulp aan Palestijnen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Jun 28, 2016
Loading posts...