<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 12, 2019

Israëlische politie valt moslims aan, Turkije woedend

Israëlische troepen hebben verschillende ingangen van de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem gesloten, verklaarde een Palestijnse functionaris dinsdag. Dat gebeurde tijdens voortdurende confrontaties met Palestijnse moslims.

“Tientallen Israëlische soldaten bestormden het Al-Aqsa-territorium en vielen religieuze personen aan”, liet Firas al-Dibs, woordvoerder van Jerusalem’s Religious Endowments Authority, een door Jordanië gerund agentschap dat is belast met toezicht op islamitische en christelijke locaties in de stad, weten.

Volgens Al-Dibs waren de moskeedirecteur van Al-Aqsa, Omar Kiswani, en Sheikh Wasef al-Bakri, de waarnemende rechter van de Islamitische Hof van Jeruzalem, onder degenen die zijn aangevallen door Israëlische troepen.

De politie zwaaide met wapenstokken, zei al-Dibs. Dinsdagochtend zijn tientallen moslims aangevallen in de buurt van de iconische moskee, benadrukte hij. “Ten minste vijf Palestijnen zijn gearresteerd en meegenomen voor verhoor.”

In een volgende verklaring zei al-Dibs dat de Israëlische strijdkrachten alle moslimaanbidders uit het moskeecomplex heeft verdreven, waarbij ten minste tien van hen zijn mishandeld. Ook zei de woordvoerder dat er vuur uitbrak in het moskeecomplex, gesticht door de Israëlische politie, om de verdrijving van aanbidders te rechtvaardigen. “Alles wat daar gebeurde, is geregisseerd door de politie”, merkte al-Dibs op.

De Israëlische autoriteiten hebben van hun kant nog geen commentaar geleverd op de gemelde verstoringen. Het Palestijnse voorzitterschap heeft ondertussen de gemelde escalaties veroordeeld.

Provocatie

Volgens een verklaring uitgegeven door het Palestijnse persbureau WAFA onderhoudt president Mahmoud Abbas “intensieve contacten” met alle relevante partijen in de hoop dat de situatie niet escaleert. Hij heeft de internationale gemeenschap ook opgeroepen om in te grijpen en de Israëlische politie en kolonisten ervan te beschuldigen “consequent de onschendbaarheid van de moskee te schenden en de gevoelens van moslims te provoceren”.

Sinds vorige maand is de spanning in Jeruzalem toegenomen, toen de Israëlische politie de Al-Rahma-poort, grenzend aan de oostelijke muur van de oude stad, naar de Al-Aqsa dichtgooide, met als gevolg demonstraties van woedende Palestijnen.

In de weken daarna hebben de Israëlische autoriteiten groepen Palestijnen – inclusief religieuze functionarissen – verbannen om de Al-Aqsa binnen te gaan, die voor moslims de op twee na heiligste plaats ter wereld vertegenwoordigt.

Israël bezet Oost-Jeruzalem, waar de Al-Aqsa is gevestigd, sinds de Arabisch-Israëlische oorlog in 1967. Het annexeerde de hele stad in 1980 in een actie die nooit door de internationale gemeenschap is erkend.

Turkije

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, reageerde dinsdag woedend. Hij zei dat het tijd is dat er een halt wordt toegeroepen aan Israël.

Çavuşoğlu liet ook weten dat hij kort voor zijn reactie met zijn Duitse collega heeft gesproken. “Onze Duitse bondgenoten zeggen dat waarschuwingen niet helpen. We hebben ook gesproken over de aanval op de al-Aqsa-moskee.”

“Onacceptabel. Dit accepteren we niet. De hele wereld moet dit veroordelen. Helaas gedraagt Israël zich steeds aanvallender na aanmoediging door de VS. We volgen deze zaak en zullen onze heilige en nationale zaak niet loslaten”, aldus Çavuşoğlu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – AL-QUDS – JERUZALEM | Gepubliceerd: 12-03-2019

Mar 12, 2019
Loading posts...